MAJKA će joj donirati matericu: Ono što je u početku bila samo luda ideja, postaje stvarnost

Vesti 25.02.2023 20:35 0

Kirsti Brajant (29) iz Australije ostala je bez materice u hitnoj histerektomiji zbog obilnog krvarenja nakon rođenja prvog deteta.

MAJKA će joj donirati matericu: Ono što je u početku bila samo luda ideja, postaje stvarnost

Shutterstock

Bilo je to 2021. godine, a Kirsti je bila prilično potresena jer je bila sigurna da više neće moći da rađa.

Međutim, 10. januara ove godine nada joj se vratila nakon što je materica njene majke presađena u Kraljevskoj bolnici za žene u Sidneju. Njena majka Mišel Hejton (53) ju je zapravo šokirala kada joj je prvi put spomenula tu ideju. Došla je do nje i predložila joj da donira matericu, jer joj ionako više nije potrebna. Ono što je isprva izgledalo kao luda ideja postalo je nešto o čemu je Kirsti počela ozbiljno da razmišlja.

- Kada mi je to prvi put spomenula, rekao sam joj: "Molim te, oprosti mi, ti to ozbiljno?" Bila je veoma ozbiljna. Nosiću dete u istoj materici u kojoj sam se razvila - rekla je mlada majka i napomenula da je to prva transplantacija materice urađena u Australiji.

- Nakon što je predložila transplantaciju materice, nekako nisam mogla da izbacim tu ideju iz glave. Znala sam da je to jedina opcija ako želim da nosim još jedno dete. Taj poklon koji mi je mama dala je neverovatno velikodušan, ona je zapravo razlog zašto sam i ja poželela da postanem majka – prisetila se ona.


Celokupnu proceduru u Kraljevskoj ženskoj bolnici vodila je ginekolog i stručnjak za plodnost dr Rebeka Dins, koja je objasnila po čemu se ovaj oblik transplantacije organa razlikuje od drugih.

– Razlikuje se od drugih oblika transplantacije organa jer je reč o privremenoj transplantaciji koja obično traje oko pet godina, što je dovoljno vremena da se ženama omogući da imaju decu. Organ se daje privremeno zbog imunosupresivnih lekova koje pacijent mora da uzima - objasnila je dr Dins i otkrila da je operacija Kirsti Brajant prva od 12 koje planira da uradi sa svojim timom ove godine.

Reč je o šest doniranih materica od živih i šest od umrlih davalaca. – Živi davaoci širom sveta su uglavnom sestre, majke, rođaci ili bliski prijatelji. Mrtvi davaoci su ljudi koji su prerano umrli, možda u saobraćajnoj nesreći ili usled izliva krvi u mozak - dodala je ona. Sve procedure ovog tipa nadgleda profesor Mats Brenstrom, lekar iza prve uspešne transplantacije materice obavljene u Švedskoj 2012. godine. On će ovom prilikom dobar deo 2023. živeti u Sidneju da bi bio sa lekarima koji će obavljati transplantacije u Kraljevskoj bolnici za žene, prenosi Dejli mejl.

Komentari (0)
Loading