Mladoženja u ŠOKU posle mladine IZJAVE: Tera ga da ispoštuje JEZIV srpski OBIČAJ koji ga je IZBEZUMIO, hoće da OTKAŽE svadbu

Vesti 30.09.2022 14:11 1

Drevni običaj koji se dugo praktikovao u Srbiji opisan je u mnogim književnim delima kao i u filmovima.

Mladoženja u ŠOKU posle mladine IZJAVE: Tera ga da ispoštuje JEZIV srpski OBIČAJ koji ga je IZBEZUMIO, hoće da OTKAŽE svadbu

Pixbay

Najpoznatije delo koje opisuje običaj je "Nečista krv" Bore Stankovića, a običaj se naziva snohačenje.

Tradicija po kojoj mladoženjin otac prvi bračnu noć provede s novopečenom nevestom, postojao je još od 1878. godine pa sve do povlačenja Osmanskog Carstva s Balkana 1912. godine. Tek krajem Drugog svetskog rata je u potpunosti iskorenjen.

Sa sličnim, jednako bizarnim običajem, susreo se jedan mladoženja s juga Srbije, koji je zbog delikatnosti situacije želeo da ostane anoniman, prenosi „Mondo“. Mladić, koji se neizmerno radovao venčanju s dugogodišnjom devojkom, nedavno je ispričao priču zbog koje sada razmišlja da otkaže venčanje.

Srpski običaji

- Zabavljam se s devojkom već četiri godine, od čega smo godinu dana vereni - počinje on svoju priču.

- Nedugo nakon što smo ušli u vezu, rekla mi je za tradiciju koje se njena porodica već godinama pridržava kada su u pitanju venčanja. Naime, rekla mi je da budući mladoženja mora nevestinu majku da izvede u grad, kupi joj haljinu i nešto u čemu će prespavati, plati sve račune od te večeri, kao i hotel u kojem će prenoćiti s budućom svekrvom. Tom prilikom takođe mi je rekla i da ne treba previše da se brinem zbog ovoga jer to ne znači da treba da prespavam u istom krevetu s gospođom, iako je nekada davno značilo upravo to. Ja sam se samo nasmejao i pitao je da li je ozbiljna. Ona mi je rekla da je vrlo ozbiljna u vezi toga. Teško sam poverovao u sve to, ali nisam hteo da više pričamo o tome. I tako je i bilo sve do prošle nedelje. Iskreno, za sve to vreme, pomalo sam i zaboravio i da smo to uopšte i pominjali.

Međutim vreme je lagano prolazilo i bližio se dan venčanja.

- Za manje od mesec dana zakazano je naše venčanje. Kada smo pričali o svim detaljima, devojka me je pitala i jesam li odabrao gde ćemo njena mama i ja izaći na naš sastanak. Ja sam se nasmejao i čekao da pređe na drugu temu. Međutim, ona je bila zbunjena zbog mog smeha i insistirala je da stvari shvatim ozbiljno jer od mene očekuje to da napravim - priča mladić i dodaje da ga je sve ovo veoma zbunilo.

Verenica uporna u tradiciji

- Sve što sam mogao je bilo to da joj kažem da mi nije prijatno da to uradim. Nisam želeo da provedem noć sam s njenom majkom u hotelu, niti čak s bilo kim ko nije ona – moja buduća supruga. Pitao sam je i zbog čega moramo da iznajmimo sobe u hotelu, na šta mi je ona odgovorila da je pre izvesnog vremena običaj u njenoj porodica bio da buduća svekrva vodi ljubav s potencijalnim zetom, kao jedan od načina za proveru da li je on onaj pravi za njenu ćerku. Onda sam je pitao da li se to očekuje od mene, ali se ona nasmejala i rekla da ne očekuje, ali da se ne bi bunila ni ako bi se to stvarno dogodilo. Takođe mi je rekla i da njena majka ne planira da radi ništa „seksualno“ te noći - ispričao je mladoženja.

Budući mladoženja je bio zapanjen njenim odgovorom.

- Još uvek preplašen zbog celog koncepta, pitao sam je mogu li jednostavno njenu majku da odvedem na večeru, ali se ona odjednom uznemirila i počela da me ispituje zbog čega odbijam da ispunim ovu „zanimljivu porodičnu tradiciju“, kako je nazvala. Jednostavno sam rekao da mi nije prijatno i mislio sam da će me razumeti, na šta mi je ona rekla da se ponašam kao tvrdoglavo dete.

"Jesam li ja kreten u ovoj priči?"

Situacija se dalje zakomplikovala, a u celu priču uključena je i njena porodica.

- Odmah nakon toga je otišla da obavesti svoju porodicu o mojoj odluci. Ubrzo su me pozvali i pitali zbog čega odbijam i zbog čega sam takav kreten po tom pitanju. Zatim me je pozvala i njena majka, koja je zapravo bila vrlo ljubazna. Rekla je da misli da sam ja divan dečko i da, pored toga što bi volela da provede jednu noć sa mnom, ipak razume da imam pravo da odbijem. Čak je to rekla i mojoj devojci, ali je ona i pored toga još uvek bila ljuta - dodaje on.

Nesrećni budući mladoženja objasnio je da njegova buduća supruga i njena porodica „dolaze“ iz drugačije kulture.

- Verovatno je to jedan od razloga zbog čega ja sve ovo ne razumem i ne mogu da prihvatim, ali se i dalje pitam jesam li sam ja kreten u celoj priči - žali se on i dodaje još jednu stvar koja ga je uplašila i šokirala.

- Jednom, tokom razgovora, pitao sam verenicu da li ovo znači da će i ona spavati s našim budućim zetom. Rekla mi je da ne planira to, ali da ne može da mi obeća da neće jer će to zavisiti i od mladića i onoga šta on bude želeo da uradi.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (1)
Loading
Vojvotkinja Tolstoj
30.09.2022 20:36

Lažna priča, a ako je istinita - šta ima da se premišlja. Kakvi crni običaji, šta će mu ta glupača sa svojom tupoglavom porodicom, ODMAH da je otera u P.M! O čemu oni pričaju, mozak im "zaribao". Vrlo važno, ne treba nikakvo okupljanje, a ova još i običaje, katastrofa!!