Ne treba vam klima: Evo kako da brzo rashladite svoj dom i uživate u letu na plus 40, trikovi su jednostavni

Vesti 29.06.2024 17:05 0

Imaćete koristi od zatvaranja zavesa ili roletni da biste blokirali vruće zrake sunca tokom najtoplijih delova dana

Ventilator

Shutterstock

Ekstremne vrućine mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su toplotni udar, iscrpljenost i nesanica- tako da je pronalazak trikova za hlađenje prostorije tokom letnjih dana jako važno.

Srećom, postoji mnogo strategija hlađenja koje vašu sobu mogu brzo rashladiti vaš dom. Naravno, možete uključiti klimu ili ventilatore, ali postoje i metode koje su jeftinije i lakše za upravljanje.

Ventilator

Shutterstock

 

Pregledajte savete u nastavku kako biste pobedili vrućinu!

Okrenite svoj plafonski ventilator

Jednostavan trik da se rashladite: uverite se da je vaš ventilator podešen tako da lopatice idu napred ili suprotno od kazaljke na satu. Ovo promoviše hlađenje tako što izvlači hladniji vazduh sa zemlje i usmerava ga ka vama, stvarajući prijatan povetarac.

Prema Savetu za odbranu prirodnih resursa, „plafonski ventilator može pomoći da se prostorija rashladi i do 10 stepeni, a koristi samo 10% energije centralnog klima uređaja“. Dakle, hladite se i štedite energiju. 

Zatvorite prozore tokom dana

Imaćete koristi od zatvaranja zavesa ili roletni da biste blokirali vruće zrake sunca tokom najtoplijih delova dana. Termo zavese i zavese za zatamnjenje posebno su efikasne u smanjenju toplote.

Otvorite prozore noću

Kada sunce zađe, slobodno otvorite prozore! Pošto su temperature napolju sada verovatno niže nego u vašem domu, otvaranje prozora omogućiće cirkulaciju hladnijeg vazduha. Ovo može značajno smanjiti temperaturu u vašoj sobi do jutra.

Smanjite izvore toplote

Zaboravite na kuvana jela! Šporet i pećnica će uneti dodatnu toplotu vašem domu, pa izbegavajte da ih palite tokom najtoplijih dana leta. Mikrovalna pećnica je definitivno bolja od rerne, ali da biste zaista sačuvali hladan vazduh, izbegavajte sve kuhinjske uređaje. A ako zaista žudite za toplim obrokom, odlučite se za roštiljanje.

Zatvorite vrata prostorija koje ne koristite

Evo ideje koja je tako jednostavna, a efikasna. Možete minimizirati prostora koji treba da se rashladi tako što ćete zatvoriti spavaće sobe i kupatila. Na taj način zadržavate toplotu i sprečavate je da se rasprostrani po domu, objašnjava The Pioneer Woman

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading