Namirnice koje traju večno: Rok trajanja im je beskonačan, savest će vam biti mirna

Vesti 03.02.2024 19:07 0

Za neke, zbog zbunjujućih oznaka „rok trajanja“ i „najbolje do“, neka hrana će propasti dok je još važeća i bezbedna za upotrebu

Frižider

Shutterstock

Morate biti oprezni, ali ponekad je rok trajanja samo broj na pakovanju. Znamo koliko je važno poštovati rok trajanja napisan na kutijama, ali nam to govori do kada je proizvod bezbedno jesti.

Za neke, zbog zbunjujućih oznaka „rok trajanja“ i „najbolje do“, neka hrana će propasti dok je još važeća i bezbedna za upotrebu. Da ne biste ponovo nepotrebno bacali hranu, donosimo vam spisak namirnica koje se gotovo nikada ne kvare i kojima povremeno treba zanemariti rok trajanja.

Med

Med se često naziva "božjim lekom" i ima brojne zdravstvene prednosti. Znate najbolji deo? Med ima neograničen rok trajanja i iako može da promeni boju ili kristalizuje, ipak će biti dobar za jelo. Ako med kristališe, jednostavno stavite otvorenu teglu u toplu vodu i mešajte dok se kristali ne rastvore.

Jabukovo sirće

Prema Eat By Date, belo sirće, balzamiko sirće, sirće od maline, pirinčano vinsko sirće i crveno vinsko sirće takođe nemaju rok trajanja. "Zbog svoje kisele prirode, sirće je samoodrživo i ne zahteva hlađenje", prema Institutu za sirće.

sirće

Shutterstock

 

Zato možete koristiti i sirće, koje će pomoći da se druga hrana ne pokvari. Možete kupiti veću količinu bez straha da će se pokvariti jer može trajati zauvek. Osim što ga možete koristiti za dodavanje u razne salate, odličan je i kao sredstvo za čišćenje.

Kukuruzni skrob

U zavisnosti od toga kako se čuva kukuruzni skrob, definitivno zaslužuje mesto na listi besmrtnih namirnica. Sve dok nije navlažen - što uzrokuje da se molekuli skroba vežu sa molekulima vodonika - i čuva se na hladnom i suvom mestu, nećete morati da kupujete još jednu kutiju kukuruznog skroba dugo, dugo vremena.  

 So

Čisti natrijum hlorid postoji već nekoliko milijardi godina, tako da nije iznenađenje što traje zauvek. Da ne pominjemo, so se često koristi za zaštitu hrane od buđi i bakterija, tako da duže traje.

Kuhinjska so

Shutterstock

 

Ovo se dešava zbog osmoze - kada voda iz hrane izvlači so, stvarajući okruženje koje je previše suvo za buđ i bakterije. I zato se morska ili kamena so ne mogu pokvariti i zauvek ostaje sveža kao i na dan kada je kupljena.

Pasulj

Naravno, ne treba mešati sa konzerviranim, ali sušeni pasulj takođe traje zauvek. Pre kuvanja će trebati malo duže da omekša, a ponekad uopšte neće omekšati, posebno ako je sedeo dve-tri godine. Dobra stvar je što neće izgubiti ni svoju nutritivnu vrednost. 

Frižider

Shutterstock

 

 

Šećer

Slično kao i so, šećer može trajati zauvek ako se drži dalje od vlage i izvora toplote. Sa šećerom, problem nije u održavanju svežine, već u sprečavanju da postane tvrd.

šećer

Shutterstock

 

Šećer se nikada neće pokvariti jer ne podržava rast bakterija. Jedino na šta morate da pazite je da ga držite dalje od vlage i insekata.

Žestoka pića

Ne morate da žurite da dovršite tu flašu žestokog pića – dobro zatvorena i na hladnom mestu, flaša žestokog pića može trajati koliko god je potrebno. Tokom vremena, piće može malo da promeni aromu, ali je verovatno nećete ni osetiti.

Ekstrakta vanile

Pošto čisti ekstrakt vanile sadrži alkohol, pomaže da se produži rok trajanja. Čisti ekstrakt vanile ostaće zauvek svež jer se čuva u čistom alkoholu, ali uverite se da je to pravi ekstrakt vanile, jer veštačka vanila ima rok trajanja. Zbog toga će se ipak možda odlučiti za pravu i nešto skuplju varijantu.

Pirinač
pirinač

Shutterstock

 

Čak i ako je kutija već puna prašine, pirinač unutra je uvek dobar kao kada je kupljen. Ovo važi za sve vrste osim za smeđi pirinač, koji je zbog većeg sadržaja ulja skloniji kvarenju. Jedino na šta morate da obratite pažnju prilikom skladištenja pirinča je da ga zaštitite od insekata.

Soja sos

Soja sos je još jedna namirnica kojoj ne morate da brinete da će isteći. Kada izvučete tu staru flašu iz frižidera, ne morate da je bacite, ona i dalje važi.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading