Da li šećer ima rok trajanja? Velika je razlika između belog i smeđeg, evo kako se pravilno skladište

Vesti 01.02.2024 10:44 0

Preporučljivo da se čuva dve godine za optimalnu svežinu i ukus...

šećer

Shutterstock

Granulirani beli šećer, zvani "običan šećer", ima neograničen rok trajanja, ali ukoliko ga čuvate na suvom i tamnom mestu. Međutim, jasno je da ne može mesecima biti svež jer ništa ne traje večno, a to bi trebalo da znate sledeći put kada ga budete skladištili.

Iako šećer možda nema rok trajanja, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim supstancama koje mogu da utiču na njegov kvalitet ili da ga učine neadekvatnim za upotrebu. Osim toga, šećer dobro apsorbuje mirise i ukuse.

šećer

Shutterstock

 

Organizacije za sigurnost hrane preporučuju bacanje pakovanja šećera nakon dve godine, ali ako ne primetite nikakve promene ni u ukusu ni u izgledu, možete koristiti i stari - ukoliko ste ga čuvali u hermetički zatvorenoj posudi, piše RealSimple.

Šta je sa smeđim šećerom?

Smeđi šećer spada u grupu kvarljive robe, ali zbog toga što se na vazduhu dosta stvrdne, pa je dobro da ga držite takođe u hermetički zatvorenoj posudi.

šećer

Shutterstock

 

Ukoliko se, pak, stvrdnuo, možete ga pomešati s nekoliko kapi vode ili na nekoliko sekundi staviti u mikrotalasnu kako bi omekšao.

Takođe je preporučljivo da se čuva dve godine za optimalnu svežinu i ukus, a možete ga čuvati i u zamrzivaču, ali tada, kao što znate, neće odmah biti spreman za upotrebu, pa vodite računa da ga na vreme izvadite iz zamrzivača.  

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading