Praznici su odlično vreme da isprobate nove specijalitete a naš predlog su lazanje sa bundevom koje će vas sigurno oduševiti.
Bundeve su pravo blago. Ko može da odoli ukusnoj bundevari i mirisu pečenih bundeva? A zašto ne biste probali nešto novo i napravile preukuesne lazanje. Idealno jelo za hladne dane kada nam treba nešto da nas zagreje i nahrani i dušu i telo, piše Lepota i Zdravlje. Uživaćete u svakom zalogaju. mnogi kažu da su lazanje sa bundevom ukusnije od lazanja s mesom.
Recept za lazanje sa bundevom
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za lazanje
- 400 g bundeve
- 400 g pečuraka po želji (šampinjoni, bukovače, vrganji, šitake…)
- 1 srednja glavica crnog luka, sitno iseckana
- 1 šolja pavlake za kuvanje
- 1 šolja rikota sira sa smanjenim sadržajem masti
- 1 šolja usitnjene mocarele
- 3/4 šolje narendanog parmezana
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- kašičica suve žalfije
Priprema: Zagrejte kašiku ulja na srednjoj temperaturi i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte isečene pečurke i žalfiju. Dinstaje dok ne ispari skoro sva tečnost. Posolite i pobiberite i promešajte. Sklonite sa šporeta. Pomešajte narendanu bundevu, pola šolje pavlake za kuvanje, poslite i pobiberite. Podmažite kalup za lazanje i na dno poređajte kore za lazanje. Preko stavite jedan deo pečuraka, pa jedan deo bunde. Zatim pospite rikotom, mocarelom i parmezanom. Zatim prekrijte korama za lazanje i sve ponite. Na vru treba da bude kore od lazanje posute sirom i pavlakom za kuvanje. Prekrijte kalup aluminijumskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 45 minuta. Zatim sklonite foliju i pecite još desetak minuta. Služiti toplo.
Bonus video: