Mnogi misle da je spremanje lazanje mukotrpan i tešak posao. Možda tako izgleda jer ima dosta sastojaka, ali je lakše nego što izgleda. Uglavnom svakog odvrati priprema bešamel sosa, te vam u nastavku donosimo recept koji
Sastojci za crveni sos:
- malo maslinovog ulja
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
- 1 veći crni luk
- 4 čena belog luka
- 100 gr narendanih šargarepa
- 250 gr svinjskog mesa
- 250 gr junećeg mesa
- 1 tegla sosa od paradajza
- vegete po ukusu
- malo peršunovog lista - sitno iseckanog

Freepik
Sastojci za beli sos (bešamel):
- 4 kašike ulja
- 3 kašike putera
- 2 kašike brašna
- 3 šolje mleka ili više ako treba
- soli po ukusu
- 2 šolje narendane mocarele ili sličnog sira/kačkavalja
- 300 gr sveže mocarele
- 1/2 šolje narendanog parmezana za posipanje
- 1 pakovanje lazanja

Freepik
Priprema
Crveni sos - Potrebna je veća šerpa. U njoj je potrebno propržiti crni i beli luk. Zatim, dodajte meso i šargarepe i dobro propržite. Kada se to lepo izdinsta, dodajte sos od paradajza, začinite i kuvajte na laganoj vatri oko pola sata.
Beli sos – Na niskoj temperaturi, na ulju i puteru propržite brašno. Postepeno dodajte mleko stalno mešajući. Dodajte začine, a kada se smesa zgusne, dodajte i narendani sir. Ukoliko želite da dodate manje sira, to je u redu. Bitno je da lazanje budu sočne, a ne da imaju čvrsto držanje.
U pleh za pečenje prvo stavite red crvenog sosa, a zatim prekrijte listovima za lazanje da se ne preklapaju. Onda ide red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Isecite na kolutiće svež mocarela sir i time prekrijte crveni sos. Preko svega ide još jedan red listova lazanje i premažite svim ostatkom belog sosa. Na vrhu stavite malo soka od crvenog sosa, prošarajte viljuškom kako bi ga svuda bilo, a i da beli sos ne bi izgoreo.
Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći oko 1 sat na 180 stepeni. Kad je ispečeno, od gore stavite parmezan i pecite još 10 minuta.
Takođe, možete napraviti i duplu meru, s obzirom da je recept iznad samo za jednu. Druge lazanje se mogu ostaviti za kasnije u zamrzivaču. Bitno je da se dobro prekriju folijom kako se u zamrzivaču ne bi osušile. Izvadite lazanje 2 sata pre pečenja i pecite sat vremena na 180 stepeni.
Savet: Nije potrebno prethodno kuvati listiće lazanje jer je 60 minuta dovoljno vremena da budu gotove.