Mnogi misle da je spremanje lazanje mukotrpan i tešak posao. Možda tako izgleda jer ima dosta sastojaka, ali je lakše nego što izgleda. Uglavnom svakog odvrati priprema bešamel sosa, te vam u nastavku donosimo recept koji
Sastojci za crveni sos:
- malo maslinovog ulja
- 1 veći crni luk
- 4 čena belog luka
- 100 gr narendanih šargarepa
- 250 gr svinjskog mesa
- 250 gr junećeg mesa
- 1 tegla sosa od paradajza
- vegete po ukusu
- malo peršunovog lista - sitno iseckanog
Sastojci za beli sos (bešamel):
- 4 kašike ulja
- 3 kašike putera
- 2 kašike brašna
- 3 šolje mleka ili više ako treba
- soli po ukusu
- 2 šolje narendane mocarele ili sličnog sira/kačkavalja
- 300 gr sveže mocarele
- 1/2 šolje narendanog parmezana za posipanje
- 1 pakovanje lazanja
Priprema
Crveni sos - Potrebna je veća šerpa. U njoj je potrebno propržiti crni i beli luk. Zatim, dodajte meso i šargarepe i dobro propržite. Kada se to lepo izdinsta, dodajte sos od paradajza, začinite i kuvajte na laganoj vatri oko pola sata.
Beli sos – Na niskoj temperaturi, na ulju i puteru propržite brašno. Postepeno dodajte mleko stalno mešajući. Dodajte začine, a kada se smesa zgusne, dodajte i narendani sir. Ukoliko želite da dodate manje sira, to je u redu. Bitno je da lazanje budu sočne, a ne da imaju čvrsto držanje.
U pleh za pečenje prvo stavite red crvenog sosa, a zatim prekrijte listovima za lazanje da se ne preklapaju. Onda ide red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Isecite na kolutiće svež mocarela sir i time prekrijte crveni sos. Preko svega ide još jedan red listova lazanje i premažite svim ostatkom belog sosa. Na vrhu stavite malo soka od crvenog sosa, prošarajte viljuškom kako bi ga svuda bilo, a i da beli sos ne bi izgoreo.
Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći oko 1 sat na 180 stepeni. Kad je ispečeno, od gore stavite parmezan i pecite još 10 minuta.
Takođe, možete napraviti i duplu meru, s obzirom da je recept iznad samo za jednu. Druge lazanje se mogu ostaviti za kasnije u zamrzivaču. Bitno je da se dobro prekriju folijom kako se u zamrzivaču ne bi osušile. Izvadite lazanje 2 sata pre pečenja i pecite sat vremena na 180 stepeni.
Savet: Nije potrebno prethodno kuvati listiće lazanje jer je 60 minuta dovoljno vremena da budu gotove.