Svi gastronomi uživaju u čarima italijanske kuhinje. Ona obiluje jednostavnim, domaćim jelima i svežim namirnicama. A svaki zalogaj je priča za sebe. Zato svako jelo s ovog podneblja ima svoju priču, istoriju, magiju koja se krije iza savršenstva.
Lazanje ima savršen ukus, a potrebna su vam samo tri sastojka. Gotov je za manje od pola sata, a isprljaćete samo jednu činiju!
- malo maslinovog ulja
- 1 veći luk
- 4 čena belog luka
- 100 gr narendanih šargarepa
- 250 gr svinjskog mesa
- 250 gr junećeg mesa
- 1 tegla sosa od paradajza
- Vegete i po ukusu
- malo peršunovog lista – sitno iseckanog
BELI SOS (BEŠAMEL)
- 4 kašike ulja
- 3 kakašike putera
- 2 kašike brašna
- 3 šolje mleka ili više ako treba
- soli i po ukusu
- 2 šolje narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj)
- 300 gr sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi)
- 1/2 šolje narendanog Parmezana za posipanje
- 1 pakovanje
U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.
Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.
Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje.
U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje da se ne preklapaju. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, viljuškom prošarati da bi ga svuda bilo, da beli sos nebi izgoreo. Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći oko 1 sat na 180 stepeni. Kad je šečeno, od gore staviti Parmezan i peći još 10 minuta.
BONUS VIDEO
ceca
03.05.2022 14:55jedna cinija i pola sata!!!! haha jeste vi pravili nekad lazanje? 2 kuvanja - mesa i besamela imate pre nego sto pocnete da ih slazete a tek onda pecenje. pola sata!!