Italijanski recept za PREUKUSNE lazanje: Savršen spoj TESTENINE i MESA raspametiće svakoga ko ih proba

Lana Vidović Vesti 02.08.2022 08:00 1

Italijanska kuhinja je poznata širom sveta, a neki od specijaliteta kao što su pica, rižoto, đelato i pasta su u stalnoj "konkurenciji" jer niko ne može da se odluči šta najviše od svega toga voli

Italijanski recept za PREUKUSNE lazanje: Savršen spoj TESTENINE i MESA raspametiće svakoga ko ih proba

Pixabay

Svi gastronomi uživaju u čarima italijanske kuhinje. Ona obiluje jednostavnim, domaćim jelima i svežim namirnicama. A svaki zalogaj je priča za sebe. Zato svako jelo s ovog podneblja ima svoju priču, istoriju, magiju koja se krije iza savršenstva.

Lazanje ima savršen ukus, a potrebna su vam samo tri sastojka. Gotov je za manje od pola sata, a isprljaćete samo jednu činiju!

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti


CRVENI SOS
  • malo maslinovog ulja
  • 1 veći luk
  • 4 čena belog luka
  • 100 gr narendanih šargarepa
  • 250 gr svinjskog mesa
  • 250 gr junećeg mesa
  • 1 tegla sosa od paradajza
  • Vegete i po ukusu
  • malo peršunovog lista – sitno iseckanog

BELI SOS (BEŠAMEL)

  • 4 kašike ulja
  • 3 kakašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 3 šolje mleka ili više ako treba
  • soli i po ukusu
  • 2 šolje narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj)
  • 300 gr sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi)
  • 1/2 šolje narendanog Parmezana za posipanje
  • 1 pakovanje
     

U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.

Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.

Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje.

U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje da se ne preklapaju. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, viljuškom prošarati da bi ga svuda bilo, da beli sos nebi izgoreo. Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći oko 1 sat na 180 stepeni. Kad je šečeno, od gore staviti Parmezan i peći još 10 minuta.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)
ceca
03.05.2022 14:55

jedna cinija i pola sata!!!! haha jeste vi pravili nekad lazanje? 2 kuvanja - mesa i besamela imate pre nego sto pocnete da ih slazete a tek onda pecenje. pola sata!!