Sastojci za 10 osoba:
Crveni sos:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
- malo maslinovog ulja
- 1 veći luk
- 4 čena belog luka
- 100 gr narendanih šargarepa
- 250 gr svinjskog mesa
- 250 gr junećeg mesa
- 1 tegla sosa od paradajza
- Vegete i po ukusu
- malo peršunovog lista – sitno iseckanog
Beli sos (bešamel):
- 4 kašike ulja
- 3 kakašike putera
- 2 kašike brašna
- 3 šolje mleka ili više ako treba
- soli i po ukusu
- 2 šolje narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj)
- 300 gr sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi)
- 1/2 šolje narendanog Parmezana za posipanje
- 1 pakovanje
Priprema
U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir. Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje.
U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje da se ne preklapaju. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, viljuškom prošarati da bi ga svuda bilo, da beli sos nebi izgoreo. Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći oko 1 sat na 180 stepeni. Kad je šečeno, od gore staviti Parmezan i peći još 10 minuta.
Savet
U mnogim receptima ćete videti da se listići lazanje prvo skuvaju, ali za to zaista nema potrebe. Ako nađete sveže testo dovoljno je da se peče u rerni 1 sat, a ako koristite suvo testo (listove) treba 15-20 minuta duže.
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO