Za sladak i ispunjen život, 22. MARTA uradite OVO: Jedan običaj garantuje SREĆU i ljubav!

Vesti 18.03.2023 10:10 0

Jedan običaj mora da se ispoštuje

porodica

Shutterstock

Vekovima unazad kod Srba postoji jedan poseban praznik, koji je postao neka vrsta slave mladih bračnih parova. U pitanju su Mladenci, koji se slave svake godine na sutrašnji dan, a obeležavaju ih bračni parovi koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Za sladak i ispunjen život, 22. MARTA uradite OVO: Jedan običaj garantuje SREĆU i ljubav!

Shutterstock

 

 

Na ovaj dan, običaji nalažu, žene rano ustaju i mese mladenčiće za dug, srećan i sladak život, a nakon toga ih nude svim posetiocima koji u toku dana svrate u goste. Posećivanje mladenaca i donošenje poklona su savremeni običaji, ali sada već široko rasprostranjeni svuda. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

Mladenci uvek padaju u vreme posta, pa hrana koja se sprema toga dana mora biti posna, zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Ovaj pravoslavni praznik simbolizuje ljubav, sreću i sladak život, a kao poklon koji se nosi na Mladence je najpogodnije pripremiti ono što mladom bračnom paru može pomoći da se što pre prilagode novim porodičnim obavezama i prevaziđu eventualne početne probleme u braku.

 

 

Komentari (0)
Loading