Ako ste ljubitelj specifičnog ukusa, obavezno uključite ovaj desert u prazničnu trpezu.
Sastojci:
Za biskvit:
- 30 g brašna
- 30 g skroba
- 1/2 kšč. praška za pecivo
- malo soli
- 100 g mlevenih badema
- 3 jajeta
- 90 g šećera
- 60 ml soka od narandže
- 1 kašika ribane korice narandže ili 1/2 sveže
Za nadev:
- 700 g smaskarpone sira
- 250 g marcipana
- 130 g šećera
- 4 jajeta
- 200 g kisele pavlake
- 1 kašika skroba
Za dekoraciju koristite voće po želji
Priprema:
Izmešati brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo i so. Odvojite jaja. Žumanca kremasto lupati oko tri minuta, oko 70 g šećera dodavati dok lagano mutitie. Nastavite još 5 min. dok se ne zabeli. Sok od narandže i korice dodati i kratko promešati. Dodati mešavinu od brašna i umešati. Polako dodati i mlevene bademe.
U prikladnoj posudi penasto umutiti belanca. Dodati preostalih 20 g šećera i mutiti još 2-3 minuta.1/3 belanaca umešati u masu od žumanaca. Zatim odmah potom umešati i ostatak. Masu staviti u papirom prekrivenu formu (Ø 26 cm) poravnati i peći u zagrejanoj pećnici na 180 °C, oko 10-15 minuta. Biskvit prebaciti na žicu i pustiti ga da se ohladi.
Sir dobro umutiti sa narendanim marcipanom. Postepeno u masu mešajući dodavati šećer, jaja, kiselu pavlaku i skrob. Nakon toga pripremiti kalup za pečenje na pari: iscepati dve duže trake alu-folije i postaviti ih u vidu krsta, na sredinu staviti formu u koju ste vratili pečeni i ohlađeni biskvit. Krajeve folije koji vire, smotati i zgužvati ih uz obod kalup, tako da je sa svih strana dobro umotan u foliju.
Masu od sira zatim neneti po biskvitu i poravnati. Kalup staviti u pleh sa visokim ivicama i naliti ključalom vodom da zahvati do 3 cm ivice.
Sve staviti da se peče na srednju rešetku rerne oko 1 sat, na istoj temperaturi. Zatim tortu ostaviti da se hladi oko 1 sat, izvaditi i držati je najmanje 4 sata u frižideru.
Z adekoraciju možete koristiti takođe marcipan. Biće vam potrbno oko 300 g. Takođe možete da koristite različito voće.