Sastojci za podlogu za čizkejk od kestena:
- 250 g keksa
- 50 g omekšanog putera
- 1 kašika kesten pirea
- 500 g krem sira
- 120 g šećera
- 4 jajeta
- 3 žumanca
- 175 ml pavlake
- 1 kašičica soka od limuna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike ruma
- 350 g zaslađenog kesten pirea
- 80 ml vode
- 60 ml ruma
- 1 kašika kesten pirea
- 15 g putera
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 °C.
Keks izmrviti, izmrviti pire i mešati sa omekšalim puterom dok ne dobijete mrvičastu smesu, pa izmrviti u kalup od 23 cm sa odvojivim ivicama i prebaciti u frižider dok ne napravite krem. Pomešajte krem sir i dodajte šećer. Postepeno dodajte jaja i žustro ih umešajte u smesu dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte kremu, limunov sok, ekstrakt vanile i rum i ponovo promešajte. Dodajte kesten pire i promešajte. Smeša ne mora biti potpuno glatka. Raširite nekoliko velikih komada folije i stavite kalup u sredinu. Pritisnite foliju uz ivicu kalupa i pritisnite je uz ivicu na vrhu. Ako je potrebno, obruč možete vezati kuhinjskim koncem. Sipajte smesu od kestena u kalup i stavite je u pleh. Sipati zagrejanu vodu do polovine kalupa u koji se stavlja torta. Pecite 60 minuta. Kolač je gotov kada je sredina još malo klimava. Pažljivo otvorite rernu jer će biti puna pare, a kalup izvadite iz pleha i prebacite na prostirku. Ostavite tortu u frižideru preko noći, pa je sutradan izvadite iz kalupa. Ostavite na sobnoj temperaturi pre serviranja. Pre serviranja, tortu ukrasite karamelom, čokoladom ili sirupom. Skuvajte sirup neposredno pre - pomešajte sve sastojke i zagrejte ih. Kada provri i malo se zgusne i ohladi na sobnu temperaturu, prelijte kolač sirupom.