Trik koji svako treba da zna: Evo kako da prepoznate da li je maslinovo ulje KVALITETNO i ČISTO

K.Ć. Vesti 24.11.2022 08:05 0

Često smo u nedoumici da li je maslinovo ulje koje smo krenuli da spustimo u korpu kvalitetno, ali tu je trik koji će nam ubuduće biti od pomoći

maslinovo ulje

Shutterstock

Iako mahom sve flaše maslinovog ulja izgledaju isto i poverovaćete onome što piše na etiketi, stručnjakinja za integrativnu ishranu dr Kortni Svon kaže da kupovne marke tog ulja nisu ni blizu istog kvaliteta, kao i da čak 75 do 80 odsto proizvoda na policama radnji nema veze sa onim što na njima piše.

- Čak i ako na flaši ulja piše da je 100 odsto maslinovo ulje, to ne mora nužno biti tako jer proizvođači i trgovci zbog uštede često u maslinovo dodaju sojino ulje, ulje kanole i suncokretovo ulje - kaže stručnjakinja, a prenosi 24sedam.

Kako ćete znati je li čisto maslinovo ulje zaista čisto?

- Dve stvari su karakteristične. Kada ga izlijete, treba da bude baš tamnozelene boje, a kada ga probate, ukus treba da bude izrazito oštar - navodi.

Iako je i dalje važno da na flaši piše "100 odsto maslinovo ulje", ne treba, dodaje ona, svakom brendu verovati na reč, pa je dobro dodatno istražiti pre kupovine.

- Dobro maslinovo ulje ne poboljšava samo ukus jela već može tokom godina poboljšati i zdravlje, pošto je prepuno zdravih masnoća, antioksidanasa i vitamina i znatno je manje prerađeno od mnogih drugih - zaključila je.

Komentari (0)
Loading