Šta god da radite, NE ČUVAJTE čokoladu na OVOM mestu: Postoji DOBAR razlog za to, stručnjaci OBJASNILI gde treba da je držimo

Vesti 03.09.2022 09:40 1

Čokolada je najvećem broju ljudi omiljena poslastica

čokolada

Shutterstock

Ali da li znate kako se čuva čokolada? Neki je čuvaju u frižideru, a neki u kuhinjskom ormariću, ali ovo nije najbolja ideja. Naime u ormari'u moe lako da se istopi, ako je samo malo toplije, a ako je čuvate u frižideru može da dobije bele mrlje i izgubi ukus.Temperatura ima veliki uticaj teksturu i ukus, pa su stručnjaci otkrili gde ga je najbolje držati kako bi uvek bila ukusna, piše Ekspres.

Aromatične note kakaa su vidljive na višim temperaturama, pa ako želite da osetite dubinu ukusa, čokoladu treba čuvati van frižidera na hladnom i tamnom mestu. Idealna temperatura je od18 do 21 stepen Celzijusa  jer nije previše vruća da se otopi, a nije ni hladno, kao u frižideru, da izgubi ukus - objasnila je Anđela Beket.

Čokoladu takođe treba držati podalje od izvora toplote jer to, osim što će čokoladu otopiti, može izazvati i njeno „cvetanje“, odnosno stvaranje belih mrlja. Takođe je neophodno držati je podalje od jakih mirisa, jer mogu pokvariti ukus.

Stručnjaci preporučuju da otvorenu čokoladu koju niste pojeli do kraja umotate u foliju ili nazad u omot u kojem je došla, ako može da se zatvori. Što se tiče roka trajanja čokolade, ako ste neko ko ne pojede sve u jednom potezu, možete je čuvati i ona će trajati do nekoliko meseci nakon isteka roka trajanja. Taj datum je samo približna procena, a čokolada obično traje mnogo duže i to zbog flavonoida koji sprečavaju oksidaciju masti. Tamna čokolada najduže zadržava svoj kvalitet, čak godinu dana nakon datuma na etiketi, mlečna do šest meseci, a bela samo nekoliko meseci.

Komentari (1)
Loading
Ozren
03.09.2022 10:09

Nije navedeno koje mesto,prostorija,uređaj u letnim danima ima tu temperaturu od 18 do 21 stepen C ?! Nisu to nikakvi stručnjaci ,to su prodavači magle,a vi im podižete rep.