Šta možete da jedete kada ste na DIJETI? Ovo su TOP četiri zdrave grickalice za mršavljenje

K.Ć. Vesti 02.08.2022 12:10 0

Svima s vremena na vreme je potrebna ukusna užina i zdrava

Šta možete da jedete kada ste na DIJETI? Ovo su TOP četiri zdrave grickalice za mršavljenje

Shutterstock

Evo nekoliko predloga koji sadrže mnogo mikronutrijenata važnih za pravilno funkcionisanje organizma, tako da ih možete jesti i kada gubite na težini. Neki su takođe bogati proteinima, što je posebno važno za ljude koji pored ishrane žele da povećaju mišićnu masu.

Proteinske pločice

- U mnogim prodavnicama ćete naći proteinske pločice koje se razlikuju od običnih pločica po tome što sadrže veliku količinu proteina. Obično jedna štangla, težine oko 40-50 g, ima 10-30 g proteina. Često je ovaj sastav obogaćen mikroelementima kao što su magnezijum ili kalijum. Pločica takođe ima mnogo vlakana za povećanje osećaja sitosti – baš kao i protein, koji je „makronutrijent koji obezbeđuje efekat zasićenja - kaže Sara Šenker, koju citira vomanandhome.com.

Čips sa smanjenim sadržajem masti

Na tržištu je sve više grickalica koje su namenjene ljudima koji brinu o svojoj figuri. Među ponudama raznih brendova možemo pronaći čips sa smanjenim sadržajem masti. Iako još uvek nije savršena užina, vredi razmisliti u maloj količini. Imaju u proseku 30-40 odsto. manje kalorija od njihovih punomasnih "prijatelja", a takođe su obogaćeni mikronutrijentima kao što su cink i magnezijum. Vredi posegnuti za takvim čipovima koji imaju jednostavan sastav.

Čips od kelja takođe je zanimljiv . Ova biljka je bogata vlaknima, kalcijumom, fosforom i brojnim antioksidansima. Dovoljno je kelj staviti na pleh i peći na oko 80 stepeni dok ne postane hrskav. Pre toga, vredi poprskati listove maslinovim uljem i posuti sa malo soli.

Humus

Humus je prodajni hit koji je trajno ušao u popularne diskonte. To su slanutak ili, u drugim verzijama, pasulj ili grašak, koji se nakon kuvanja usitnjavaju da bi se dobila homogena masa. Jelo je u Evropu stiglo iz severne Afrike i sa Bliskog istoka, a Srbima se veoma dopalo.

Međutim, ne može se kombinovati sa visokokaloričnim jelima kao što je slanina. Hajde da ga pojedemo, namočimo seckanu šargarepu, krastavce ili papriku. U njega možete dodati i orahe ili indijski orah.

- Humus je bogat proteinima kao i vlaknima od slanutka. Ako dodate tahini ili pastu od susama, dobićete i zdrave masti. Osim toga, svo povrće je puno vlakana - kaže Signe Svanfeldt, dijetetičarka koja radi sa aplikacijom Lifesum koji vam pomaže da izgubite težinu.

Jabuka sa puterom od kikirikija

Jabuka sa puterom od kikirikija može biti ukusna i zdrava užina. Jabuka sadrži pektin, koji reguliše šećer u krvi, kao i dosta vlakana. Pored toga, u njoj možemo pronaći vitamin C, kalijum i fosfor.

Puter od kikirikija sadrži mnogo proteina i elemenata u tragovima kao što je niacin. Međutim, to je pre svega bogatstvo nezasićenih masti. Međutim, vredi tražiti proizvod koji ne sadrži palmino ulje ili šećer.

Takav obrok će biti veoma ukusan, a uzgred, postoji šansa da nam brzo neće dosaditi. Za pripremu je potrebno nekoliko trenutaka.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading