Njih dve poznaju se od detinjstva, a danas zajedno vode poznati Instagram profil "Ukusi juga" (ukusi_juga), koji broji preko 38.000 pratilaca. Dragana je završila sociologiju, a Marija fizičku hemiju, ali ih ljubav prema kuvanju nerazdvojivo spaja. Inače su iz Vranja, ali sada Dragana živi u Nišu, Marija u Beogradu.
Kako naglašavaju, kuvanje je za njih "glavna sporedna stvar". Uživaju i vole da to rade, a ujedno i dele svoje recepte putem društvenih mreža Fejsbuk i Instagram pod istim nazivom.
- Kuvanje je za nas, poput fudbala muškarcima, glavna sporedna stvar. Ne može se reći da je hobi, jer kuvamo skoro svakodnevno za svoje porodice, a sve to dolazi iz želje da se zdravo hranimo i iz uverenja da su kuvana jela i domaća hrana sa našeg podneblja najzdravija opcija koju možemo da izaberemo. Zato se trudimo da kroz naš rad uvek provlačimo tu notu domaće kuhinje, a naravno da volimo da isprobavamo i nova jela, nove recepte pa da povežemo najbolje od svega - rekla je Dragana za "Naj ženu".
A evo kako su došle na ideju da naprave ručak za šest osoba od pola pileta.
- Rekla bih da to nije neka nova ideja. Na ovim prostorima žene su se oduvek dovijale kako da pripreme ukusnu hranu za svoju porodicu, a da ne potroše previše novca ili postojećih zaliha. Mi smo odrastale devedesetih, i naše majke su često susretale sa baš takvim izazovima, a mi smo učile od njih - ispričala je Marija za "Naj ženu".
Đuveč od krompira i domaća supa
Sastojci za supu:
- ½ svežeg pileta
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- komadić celera
- ½ korena paškanata
- vezica peršuna
- so i biber po ukusu
- rezanci za supu
Sastojci za đuveč:
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 sveži paradajz
- 5 - 6 krompira
- pirinač (manja šoljica za kafu)
- ½ kašičice aleve paprike
- so, biber, lovorov list po ukusu
Priprema:
U većoj šerpi, gde će stati polovina pileta, na malo ulja stavite celu oljuštenu glavicu crnog luka da se zapeče s jedne i s druge strane (nemojte seckati luk) ovo će supi dati odličnu aromu, a kada je supa već skuvana, glavicu luka izvadite iz šerpe. Dodajte sitno seckanu ili rendanu šargarepu da se izdinsta na ulju. To ce supi dati lepu boju. Dodajte meso , pa nalijte toplom vodom. Nalijte više vode nego što će Vam trebati za supu, jer ćete ovom vodom naliti i đuveč, da bi bio ukusniji. Zatim dodajte paškanat i celer, posolite po želji i kuvajte na tihoj vatri dok meso ne bude gotovo. U međuvremenu oljuštite krompir, isecite i lepo isperite da bi opali suvišan skrob.
Kada je meso skuvano, izvadite iz supe, razdvojite na komada. Jedno parče belog mesa istinite i vratite u supu a ostalo ostavite za djuvec.
Na malo masti ili ulja propržite luk, dodajte šargarepu da se prodinsta, zatim dodajte alevu papriku da je kratko uhvati vatra, a zatim dodajte sitno seckan paradajz koji ste prethodno oljuštili. Kada se paradajz izdinsta, dodajte meso, a zatim dodajte krompir i pirinač. Đuveč nalijte vidim iz supe da prekrije krompir, pa kad proključa, ubacite u rernu zagrejanu na 200 °C da se zapeče.
U supu dodajte, peršun, rezance i biber i kuvajte još 5 - 6 minuta. Uživajte u kompletnom obroku.