Njih dve poznaju se od detinjstva, a danas zajedno vode poznati Instagram profil "Ukusi juga" (ukusi_juga), koji broji preko 38.000 pratilaca. Dragana je završila sociologiju, a Marija fizičku hemiju, ali ih ljubav prema kuvanju nerazdvojivo spaja. Inače su iz Vranja, ali sada Dragana živi u Nišu, Marija u Beogradu.
Kako naglašavaju, kuvanje je za njih "glavna sporedna stvar". Uživaju i vole da to rade, a ujedno i dele svoje recepte putem društvenih mreža Fejsbuk i Instagram pod istim nazivom.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Privatna arhiva
- Kuvanje je za nas, poput fudbala muškarcima, glavna sporedna stvar. Ne može se reći da je hobi, jer kuvamo skoro svakodnevno za svoje porodice, a sve to dolazi iz želje da se zdravo hranimo i iz uverenja da su kuvana jela i domaća hrana sa našeg podneblja najzdravija opcija koju možemo da izaberemo. Zato se trudimo da kroz naš rad uvek provlačimo tu notu domaće kuhinje, a naravno da volimo da isprobavamo i nova jela, nove recepte pa da povežemo najbolje od svega - rekla je Dragana za "Naj ženu".
A evo kako su došle na ideju da naprave ručak za šest osoba od pola pileta.
- Rekla bih da to nije neka nova ideja. Na ovim prostorima žene su se oduvek dovijale kako da pripreme ukusnu hranu za svoju porodicu, a da ne potroše previše novca ili postojećih zaliha. Mi smo odrastale devedesetih, i naše majke su često susretale sa baš takvim izazovima, a mi smo učile od njih - ispričala je Marija za "Naj ženu".
Đuveč od krompira i domaća supa
Sastojci za supu:
- ½ svežeg pileta
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- komadić celera
- ½ korena paškanata
- vezica peršuna
- so i biber po ukusu
- rezanci za supu
Sastojci za đuveč:
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 sveži paradajz
- 5 - 6 krompira
- pirinač (manja šoljica za kafu)
- ½ kašičice aleve paprike
- so, biber, lovorov list po ukusu
Priprema:
U većoj šerpi, gde će stati polovina pileta, na malo ulja stavite celu oljuštenu glavicu crnog luka da se zapeče s jedne i s druge strane (nemojte seckati luk) ovo će supi dati odličnu aromu, a kada je supa već skuvana, glavicu luka izvadite iz šerpe. Dodajte sitno seckanu ili rendanu šargarepu da se izdinsta na ulju. To ce supi dati lepu boju. Dodajte meso , pa nalijte toplom vodom. Nalijte više vode nego što će Vam trebati za supu, jer ćete ovom vodom naliti i đuveč, da bi bio ukusniji. Zatim dodajte paškanat i celer, posolite po želji i kuvajte na tihoj vatri dok meso ne bude gotovo. U međuvremenu oljuštite krompir, isecite i lepo isperite da bi opali suvišan skrob.
Kada je meso skuvano, izvadite iz supe, razdvojite na komada. Jedno parče belog mesa istinite i vratite u supu a ostalo ostavite za djuvec.
Na malo masti ili ulja propržite luk, dodajte šargarepu da se prodinsta, zatim dodajte alevu papriku da je kratko uhvati vatra, a zatim dodajte sitno seckan paradajz koji ste prethodno oljuštili. Kada se paradajz izdinsta, dodajte meso, a zatim dodajte krompir i pirinač. Đuveč nalijte vidim iz supe da prekrije krompir, pa kad proključa, ubacite u rernu zagrejanu na 200 °C da se zapeče.
U supu dodajte, peršun, rezance i biber i kuvajte još 5 - 6 minuta. Uživajte u kompletnom obroku.
