Iako se krofne uglavnom prave u slatkoj varijanti, punjene džemom ili čokoladom, slana varijanta sa feta sirom će vas takođe oduševiti. Slane krofne sa feta sirom sjajmo idu u kombinaciji sa ajvarom i suhomesnastim proizvodima. Idealne su za pravi porodični doručak uz domaći jogurt ili kiselo mleko.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 450 g feta sira
- 200 ml ulja
- 180 ml jogurta
- 100 ml mleka
- 100 ml vode
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sećera
- 1 kašika suvog kvasca
Priprema:
U činiji prvo izmutite tečne sastojke, jaja, jogurt, ulje, mleko i vodu, pa dodajte šećer, so, prašak za pecivo i sir, a onda dodajte brašno i zamesite testo. Ostavite ga sa strane da odstoji dok testo ne naraste. Na radnu površinu pospite malo brašna, stavite testo i razvijte ga oklagijom, pa čašom vadite krugove. U dublji tiganj ili šerpu sipajte ulje, pa svaki krug pažljivo spuštajte. Pecite ih sa obe strane dok lepo ne porumene.