Sastojci
- 250 gr mleka
- 20 gr kvasca
- 1 žumance
- kašika masti
- 2 kašike šećera
- pola kašičice soli
- korica limuna
- oko 500 gr brašna
- ulje za prženje
I još
- prah secer za krofnice
Priprema
Potopiti kvasac u mleko da nadođe.
Penasto umutiti mast sa šećerom, žumancetom, pa u to narendati koricu limuna, dodati so, mleko i na kraju dodati brašno i kvasac koji je odstojao. Napraviti glatko testo i ostaviti pod krpom da nadođe oko 40 minuta.
.Kada testo nadođe, pobrašnjati površinu i razviti koru oko 7-8 mm debljine. Kalupom ili čašom seći krofne i ređati jednu do druge i ostaviti 15 minuta da odstoji.
Zagrejte ulje u dubljoj šerpi, ali ne previše kako krofne ne bi izgorele. Kada se ulje zagreje spuštajte krofne pa poklopite šerpu, a kada ih okrenete ostavite šerpu bez poklopca. Gotove krofne uvaljajte u šećer, a možete i da ih napunite sa filom po želji.