Zagoreli tiganj je muka koju je teško izbeći, ali postoji jednostavan način da ga očistite bez mukotrpnog struganja.
Tajna je u vinskom prašku za pecivo
Savremeni kuhinjski trikovi preporučuju vinski prašak za pecivo (poznat i kao prašak sa vinskom kiselinom) kao brzo rešenje za uklanjanje zagorelih naslaga.
Postupak je jednostavan: pospite prašak po dnu tiganja, dodajte vruću vodu i ostavite da odstoji oko sat vremena. Nakon toga, površinu samo nežno oribajte sunđerom i isperite.
Kombinacija tople vode i kiseline iz praška rastvara ostatke hrane, posebno karamelizovane šećere, bez jakog trljanja.
Kada trik najbolje deluje?
Kod umerenih naslaga – jedan tretman je obično dovoljan.
Kod tvrdokornijih mrlja – ponovite postupak ili dodajte blago abrazivnu četku nakon natapanja.
Kako to uraditi – korak po korak
Pospite prašak – jednu kesicu ravnomerno rasporedite po dnu zagorelog tiganja (od nerđajućeg čelika ili emajliranog materijala).
Dodajte vruću vodu – sipajte dovoljno da prekrije zagorelu površinu i ostavite 45–60 minuta.
Očistite i isperite – mekanom četkom ili sunđerom uklonite omekšale naslage i dobro isperite vodom.
Vinski prašak za pecivo se uglavnom koristi u pripremi poslastica, ali ga možete pronaći i u prodavnicama zdrave hrane ili većim hipermarketima – i pretvoriti u tajno oružje protiv zagorelih tiganja.