Nema više crnih mrlja na paradajzu, ne truli uopšte: Pospite samo ovaj otpad iz kunjihe po zemlji, ima da se oporavi momentalno

Nedeljko Tišanović Vesti 06.08.2025 20:29 0

Sezona branja paradajza je počela, a baštovani uživaju u plodovima biljaka, ali i plodovima svog rada.

paradajz

Shutterstock

Mnogi će primetiti ružne, tamne mrlje na dnu paradajza – reč je o pojavi poznatoj kao trulež na dnu ploda, koja nastaje usled nedostatka kalcijuma.

Takav paradajz se može jesti ako se odstrani zahvaćeni deo, ali to znači i gubitak dobrog dela ploda. Da biste sprečili ovu pojavu, članovi Facebook grupe Gardening UK Hints, Tips & Advice preporučuju jednostavno rešenje: ljuske od jaja.

Zašto baš ljuske?

Ljuske jaja su bogate kalcijumom i, prema dugogodišnjim baštovanima, mogu efikasno sprečiti trulež na dnu paradajza. Osim toga, poboljšavaju strukturu zemljišta, odbijaju puževe i smanjuju pH vrednost zemljišta.

Kako koristiti ljuske od jaja za paradajz:

  • Operite i osušite ljuske.
  • Usitnite ih – idealno je da ih sameljete u blenderu u sitan prah.
  • Pospite prah od ljuski oko stabljike biljke.
  • Umešajte ljuske u zemlju pomoću ruku ili male lopatice.
  • Dobro zalijte biljku da bi se kalcijum iz ljuski upio u zemlju.
  • Napomena: Iako ljuske od jaja pomažu, nepravilno zalivanje je najčešći uzrok truleži na dnu ploda.

    Bonus video:

    @najzena.rs Šaka otkriva vaš karakter! Način na koji je stiskate govori više nego što mislite #zena #najzena #fyp #fypシ゚ #foryoupage #foryou ♬ original sound - Najzena.rs
    Komentari (0)
    Loading