Domaći mleveni paradajz za zimnicu: Bez kuvanja, a čuva se i do 2 godine – recept naših baka koji ne greši

Slobodanka Ćorić Vesti 06.08.2025 17:21 0

Nema dugačkog stajanja pored šporeta i mešanja, a dobijate prirodan, pun ukus koji samo domaći paradajz može da pruži

paradajz

Shutterstock

Domaći mleveni paradajz je jedan od onih mirisa i ukusa koji nas odmah vraćaju u detinjstvo, u dvorište gde se na stolu poređaju crveni, sočni plodovi, a oko njih miriše sveže seckani peršun. Za razliku od klasičnog soka od paradajza koji se kuva, ovaj recept omogućava da sačuvate paradajz potpuno svež, sa svim hranljivim materijama, a da se pritom može čuvati i do dve godine.

Zašto ga volimo?

Mleveni paradajz bez kuvanja savršen je dodatak zimskim jelima – od paprikaša i pasulja, preko sosova, do domaće pizze. Nema dugačkog stajanja pored šporeta i mešanja, a dobijate prirodan, pun ukus koji samo domaći paradajz može da pruži. Tajna dugotrajnosti krije se u vinobranu i soli, a sitno seckani peršun daje posebnu, osvežavajuću notu.

Potrebno je:

10 kg zrelog, sočnog paradajza

5 ravnih kašika soli

1 kesica vinobrana (prirodni konzervans)

2 vezice peršuna

(po želji) nekoliko ljutih papričica za pikantniji ukus

Kako se pravi:

Priprema paradajza – Operite paradajz, odstranite peteljke i krupno iseckajte.

Mlevenje – Sameljite paradajz na mašini za meso sa najkrupnijim sitom, da zadrži gustinu, a ne da bude kao sok.

Začinjavanje – Dodajte so, vinobran i sitno iseckan peršun. Po želji ubacite i ljute papričice. Dobro promešajte drvenom varjačom.

Odmor – Ostavite smesu da stoji najmanje 2 sata na sobnoj temperaturi kako bi se ukusi sjedinili.

Punjenje tegli – Još jednom promešajte i sipajte u čiste, sterilisane tegle.

Čuvanje – Tegle dobro zatvorite i odložite na hladno i tamno mesto – u podrum, špajz ili frižider.

Mali trikovi:

Birajte paradajz domaće proizvodnje – ukus će biti neuporedivo bolji.

Za potpunu sigurnost, obavezno sterilišite tegle i poklopce.

Ako volite jače ukuse, u svaku teglu možete dodati po list lovora ili zrna bibera.

Ovaj recept je pravi primer kako se tradicija može spojiti sa praktičnošću – bez kuvanja, bez muke, a sa puno ukusa. Kad zima stisne, dovoljno je da odvrnete poklopac i dodate kašiku-dve u omiljeno jelo, pa da cela kuća zamiriše na leto.

Komentari (0)
Loading