Ovaj sos od paradajza je VIRAL: Italijanski chef otkriva tajnu koju su svi žele da čuju

Slobodanka Ćorić Vesti 14.08.2025 10:20 0

Ovo jelo je idealno za leto jer su paradajzi sada u sezoni, a tajna je u upotrebi najkvalitetnijih sastojaka

paradajz sos

Shutterstock

Frančesko Matana, italijanski kuvar sa dugogodišnjim iskustvom u restoranima u Londonu i Australiji, kao i bivši glavni predavač u školi kuvarstva Džejmi Olivera, otkrio je recept za jelo koje opisuje kao „najbolji sos od paradajza koji je ikada probao“.

Reč je o tradicionalnim špagetama al pomodoro, jednostavnom, brzom i neverovatno ukusnom jelu, kako sam Frančesko ističe.

U svom nedavnom TikTok videu, koji je pregledan više od 2,4 miliona puta, pokazao je kako da pripremite ovo jelo koristeći samo nekoliko osnovnih sastojaka: cherry i baby plum paradajz, beli luk, sveži bosiljak, maslinovo ulje i sir Grana Padano. „Ovo jelo je idealno za leto jer su paradajzi sada u sezoni, a tajna je u upotrebi najkvalitetnijih sastojaka“, naglašava on.

Priprema počinje pranjem i prepolovljavanjem paradajza, dok se beli luk oljušti i lagano zdrobi. Na srednje jakoj vatri zagrejte dve do tri kašike maslinovog ulja i dodajte beli luk da pusti aromu, pazeći da ne zagori. Zatim se dodaju paradajzi sa prstohvatom soli i kuvaju se uz dodatak malo vode dok se ne pretvore u gusti sos.

Dok sos lagano krčka, špagete se kuvaju u posoljenoj vodi dok ne postanu al dente. Deo vode od kuvanja sačuva se, a zatim se dodaje u sos zajedno s još malo maslinovog ulja, bosiljka i obilnom količinom naribanog sira. Poseban trik je što se beli luk nakon kuvanja zgnječi u pire i vrati u sos, čime se postiže dodatno kremasta tekstura.

„Mogu da potvrdim, ovo su moji omiljeni špageti“, zaključuje Frančesko. Njegov recept oduševio je korisnike društvenih mreža, a mnogi kažu da je ova jednostavna kombinacija pravo savršenstvo ukusa koje će sigurno pripremati iznova i iznova.

Komentari (0)
Loading