Novi recepti za kiseo kupus obično počinju rečima - na toliko i toliko kupusa (ili vode) ide toliko soli... Međutim, stari domaćini nikada nisu kupovali so baš po takvoj meri, već je u kući morala da postoji dovoljna rezerva.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Oni su se za ostavljanje kupusa za zimu počinjali na sledeći način - kupovinom najboljeg kupusa! Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i proverite da li kupus ima slatkast ukus. Ako ima, to je pravi, a ako malo ljuti, bolje ga potrošite za salatu ili kuvanje, a za burence tražite neki drugi. Takođe, proverite da slučajno nema puževa golaća u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati.
Dobre su one sorte koje imaju tanje "žile", a poslovično su najbolji "futoški" i "srpski melez." Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova a onda zarežite svaki koren "na krst" i izvadite sredinu što više možete. U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih ređajte pažljivo jednu uz drugu.
Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane. Otvor u korenu, u kome je so, ostaje okrenut na gore. Dok ređate glavice, sa strane uglavite i plastično crevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.
Kad poređate glavice, postavite plastičnu rešetku ili čamove daščice i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji. Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo. Razmutite so u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan.
Prelite kupus, zatvorite i već sutradan proverite da li treba dodati još presolca. Čim se počne osećati izmenjen miris, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan. Crevom izvući pun lonac presolca sa dna bureta, pa ga preliti odozgo preko kupusa. Ponoviti proceduru nekoliko puta.
Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran, prema uputstvu na kesici a u skladu s količinom kupusa. Dok čekate da se ukiseli, možete spremiti manje bure ili neku veću teglu ribanca, a i za to vam dajemo odličan recept!
Ne znaju šta ih je snašlo: Veliki šef se oglasio u Eliti, napravio pometnju među takmičarima (VIDEO)

TRAMP HITNO KREĆE ZA TEKSAS: Broje se mrtvi, desetine dece nestalo

Prvo letovanje sa detetom: Kako se pripremiti bez stresa?
ŽELIM SANDRU ZA SNAJKU, DA NAM UVELIČA PORODICU! Lukin otac Bajo ponovo udario na Aneli: U finišu i konji lipšu!

Kolagen - prolazni trend ili realna potreba?

Dimitrov predao, Siner kratak: "Tužno"

Federer u šoku

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

Morbidne tvrdnje Matorine bivše Stefani: Majku si držala sedam dana u hladnjači! ČITAJTE U DODATKU "RIJALITI" U SUTRAŠNJEM IZDANJU SRPSKOG TELEGRAFA!

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

BUKNULO 165 POŽARA U POSLEDNJIH 24 SATA! Evo koliko ih je bilo od početka juna - IMA POVREĐENIH I PREMINULIH!

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

OTKRIJTE ČAROLIJU ZAPADNE SRBIJE Tara, Drina, Bajina Bašta i Ljubovija - letovanje koje se pamti do kraja života!

SUTRA JE VELIKI PRAZNIK: Na Svetu Fevroniju nikako ne izgovarajte ove reči

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

Zasto tako
10.01.2022 11:12Iz svoje dugogodinje "kulinarske" prakse pitam: Zasto se zaseca glavica kupusa ili zasto se dubi koren? Mozda ce se brze ukiseliti, ali koliko ce se odrzati, bez vinobrana? Ostavljao sam i tako, ali moj provereni nacin je sledeci: Odabir dobre sorte kupusa, tu se slazem. ako je bas sveze ubran, ostavim 2-3 dana da se provene. Ocistim od spoljnih listova i pocinje redjanje u kacu ili kacicu. Glavice redjam sto tešnje, onako kako raste, znači koren na dole, bez ikakvog rezanja i dubljenja. Kada sve spakujem, ponavljam, što tešnje, nalivam sa 4% rastvorom vode i soli, dok ne ogrezne, odnosno preko nivoa kupusa par santimetara. Ako upije, posle par dana, dodam dovoljno preko, 3-4 santimetra. Stavim plastičnu rešetku i pritisnem kamenom odgovarajuće težine u zavisnosti od količine kupusa i širine kace. Takav nezasićeni rastvor soli i vode je sasvim dovoljan. Definitavno, NEMA PRETAKANJA. NEMA POTREBE, jer se ništa ne taloži. Šta da pretačem, kada je rastvor nezasićen i apsolutno svuda ujednačen. Podrum je dobre temperature za ovaj posao. Takav ukišeljeni kupus mi traje do kraja marta, u zavisnosti kada sam ga ostavio, od količine, jer se pojede i pre. Ne kažem da nema drugih dobrih proverenih recepata, samo pitam zašto se rade neke nepotrebne radnje. Prijatno.
Perica
26.09.2022 15:41Možete da pišete i dajete svakakve recepte i to nije nikakav garant da se neće ukvariti. Dao sam mnogima savet a ni meni ni njima se kupus nikada nije ukvario čak šta više i u sred leta kad se izvadi iz bureta je kao staklo a niti ga pretačem niti preturam u buretu. Kada ređate kupus na svaki red stavite grančicu suvog bosiljka . I razmirice so po ukusu može da bude i za nijansu slanija voda i rastvoriti vinobran zavisno od količine koju stavljati. Biće kupus izvrstan garantujem!