Starinski recept za ŠNENOKLE: Bake su nam stalno spremale i nema ko ih ne OBOŽAVA

Izvor: K.Ć Vesti 02.01.2022 11:35 0

Šnenokle ili plutajuće ostrvo je desert francuskog porekla, koji se sastoji od snega od belanaca i vanila krema

Starinski recept za ŠNENOKLE: Bake su nam stalno spremale i nema ko ih ne OBOŽAVA

Printscreen/Youtube

Šnenokle imaju mnogo imena: u Francuskoj se zove “plutajuće ostrvo”, u Nemačkoj “snežno jaje”, u Mađarskoj “mleko od ptice”, u Poljskoj “supa ni od čega”.

Sastojci

  • 4 jaja (žumanca i belanca odvojte)
  • 100g šećera
  • oko 2 l mleka
  • 1,5 kašika brašna (ili gustina)
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema

Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu. U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grajte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.

Krem za šnenokle

Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte.

Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite. Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle.

Kolač držite u frižideru. Možete ga služiti tako što ćete odozgo narendati čokoladu ili preliti karamelom.

Komentari (0)
Loading