Šnenokle imaju mnogo imena: u Francuskoj se zove “plutajuće ostrvo”, u Nemačkoj “snežno jaje”, u Mađarskoj “mleko od ptice”, u Poljskoj “supa ni od čega”.
Sastojci
- 4 jaja (žumanca i belanca odvojte)
- 100g šećera
- oko 2 l mleka
- 1,5 kašika brašna (ili gustina)
- 1 kašičica ekstrata vanile
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema
Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu. U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grajte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.
Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.
Krem za šnenokle
Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte.
Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite. Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle.
Kolač držite u frižideru. Možete ga služiti tako što ćete odozgo narendati čokoladu ili preliti karamelom.