Koristite li mikrotalasnu samo za podgrevanje: Ako pritisnete ovo dugme spremićete najukusniji obrok ikada

Slobodanka Ćorić Vesti 25.10.2024 12:25 0

Jedan od razloga zbog kojeg ljudi ne koriste mikrotalasnu na pravi način je nedovoljno poznavanje njenih funkcija, a posebno dugmeta za podešavanje snage

hrana

Shutterstock

Kada je mikrotalasna rerna prvi put predstavljena, to je bila prava revolucija u svetu kuvarstva. Međutim, s vremenom su mnogi kuvari počeli da je koriste samo za podgrevanje, iako njen potencijal daleko prevazilazi tu ulogu.

Jedan od razloga zbog kojeg ljudi ne koriste mikrotalasnu na pravi način je nedovoljno poznavanje njenih funkcija, a posebno dugmeta za podešavanje snage, piše Reader’s Digest.

„Podesite nivo snage mikrotalasne pećnice kao što podešavate temperaturu na šporetu ili rerni“, objašnjava Stef Čen, izvršna direktorica i osnivačica Anyday-a. „Kao što ne pripremate svu hranu na najvišoj temperaturi, to važi i za mikrotalasnu.“

Šta je dugme za nivo snage?

Kao što dugmad na šporetu omogućavaju podešavanje toplote, dugme za nivo snage podešava temperaturu na kojoj se hrana kuva u mikrotalasnoj.

„Sve mikrotalasne obično rade na punoj snazi (nivo 10). Međutim, dugme za nivo snage vam omogućava da lakše kuvate određene namirnice“, objašnjava Čen. „Za većinu standardnih mikrotalasnih pećnica, ova funkcija zapravo pauzira rad pećnice na kratko, omogućavajući sporije kuvanje. Ako pažljivo slušate, čućete kako se mikrotalasna uključuje i isključuje.“

„Tokom perioda 'isključenja', preostala toplota u hrani nastavlja da deluje bez direktnog zagrevanja. Kada podesite mikrotalasnu na nivo pet, ili 50 posto snage, talasi se reflektuju unutar pećnice samo 50 posto vremena, omogućavajući nežnije kuvanje“, dodaje Čen.

Kako koristiti dugme za nivo snage?

Umesto da birate određenu temperaturu, podešavanje nivoa snage obično uključuje izbor numeričkog nivoa od jedan do deset ili procenta pune snage, kao što je 50 posto.

Svaka mikrotalasna je malo drugačija, pa je najbolje da pogledate priručnik za uputstva o podešavanju nivoa snage. Mnogi veruju da hrana kuvana u mikrotalasnoj uvek ispadne isto. Međutim, korišćenjem dugmeta za nivo snage, to ne mora biti slučaj.

„Glavna prednost kuvanja na nižoj snazi je ta što se hrana nežnije kuva, što često rezultira boljom teksturom i fleksibilnijim vremenom kuvanja. Tako je teže prekuvati jela“, objašnjava Čen. Ovo je posebno korisno, bilo da pravite kajganu, ovsene pahuljice ili toplu čokoladu.

Korišćenjem dugmeta za nivo snage takođe se smanjuje prosipanje hrane, što olakšava čišćenje mikrotalasne. „Nekim namirnicama, poput žitarica i jaja, potrebna je nežnija toplota da bi se postigla željena tekstura i izbeglo prosipanje ili sagorevanje“, dodaje Čen.

Komentari (0)
Loading