Da li se posti na dan Svete Petke? Veruje se da treba uzeti vodu sa nekog od 3 izvora, a ovaj običaj treba da ispoštuju žene

Slobodanka Ćorić Vesti 25.10.2024 10:55 0

Jedno od verovanja vezano je za vodu poznatu kao adžijazma, koja se smatra lekovitom. U Beogradu, njen izvor se nalazi u Kapeli Svete Petke, na Beogradskoj tvrđavi

Da li se posti na dan Svete Petke? Veruje se da treba uzeti vodu sa nekog od 3 izvora, a ovaj običaj treba da ispoštuju žene

Rina

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 27. oktobra obeležavaju Prepodobnu mati Paraskevu, poznatu u narodu kao Svetu Petku. Ona se smatra zaštitnicom žena, bolesnih i siromašnih i šesta je po redu krsna slava u Srbiji.

Na ikonama, Sveta Petka je prikazana u monaškoj odeći s krstom u ruci, što simbolizuje njen strogi pustinjski isposnički život.

Postiti ili ne?

Pošto Sveta Petka ove godine pada u nedelju, mnogi se pitaju da li treba postiti tog dana. Odgovori variraju u zavisnosti od regiona u Srbiji. U nekim pravoslavnim zajednicama posti se na dan Svete Petke, dok se u drugima ne posti. Sveštenik Miladin Malić razjasnio je ovu dilemu, ističući da se ove godine ne posti.

"Pošto praznik pada u nedelju, na Svetu Petku se ne posti. Jedini običaj koji treba poštovati je odlazak u crkvu i iskrena molitva ovoj velikoj svetiteljki. Žene bi trebalo da pripreme ručak i okupe porodicu kako bi u slozi i miru proslavili ovaj značajan praznik," naveo je sveštenik.

Ipak, neki vernici se odlučuju za strogi post, suzdržavajući se od mesa, mlečnih proizvoda, ulja i vina, slično postu tokom Velikog posta. Najbolje je da se obratite sveštenicima ili episkopima u vašim crkvama kako biste dobili tačne smernice o postu na ovaj dan.

Post se ne mora odnositi samo na fizičko suzdržavanje od hrane; može uključivati i duhovni post, koji podrazumeva posvećenost molitvi, pokajanju i duhovnom razmišljanju.

Verovanja na ovaj dan

Narodna verovanja nalažu da se na Svetu Petku ne treba prati veš, mesiti hleb, šiti ili obavljati teške poslove, posebno se to odnosi na žene.

Jedno od verovanja vezano je za vodu poznatu kao adžijazma, koja se smatra lekovitom. U Beogradu, njen izvor se nalazi u Kapeli Svete Petke, na Beogradskoj tvrđavi. Prema predanju, ovaj izvor je pronašao vitez, a vodom se izlečila kraljeva kći. Po njemu je nazvana crkva Ružica, koja je izgrađena uz izvor.

Veruje se da lekovita voda izvire i u naselju Železnik, u manastiru Rakovica blizu Beograda, kao i u mestu Izvor kod Paraćina.

Adžijazma se često identifikuje s osvećenom bogojavljenskom vodicom, koja se blagosilja na kraju nekrštenih dana. Narod veruje da ovu osvećenu vodicu treba čuvati tokom cele godine i koristiti je kada zatreba, posebno kod problema sa očima, ušima ili zubima.

Komentari (0)
Loading