Ustajete noću da pijete vodu i stalno vas boli glava? Ovi simptomi mogu ukazivati na ozbiljan problem koji ima blizu 800.000 Srba

Slobodanka Ćorić Vesti 07.09.2024 07:30 0

U Srbiji je više od 10 odsto ukupnog stanovništva ima šećernu bolest. Većina obolelih je između 45 i 59 godina

glavobolja

Shutterstock

Ukoliko pažljivo slušate svoje telo, na vreme ćete prepoznati opasnosti i sprečiti ih. Na primer, pojačana žeđ, česta potreba za mokrenjem, valovi vrućine, nesanica i noćni grčevi smatraju se simptomima dijabetesa. Takođe, trebali biste biti oprezni ako se pojave glavobolje i vaša telesna težina naglo padne.

U Srbiji oko 770.000 osoba živi sa dijabetesom, od čega oko 30.000 ljudi ima tip 1, pokazuju procene Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U Srbiji je više od 10 odsto ukupnog stanovništva ima šećernu bolest. Većina obolelih je između 45 i 59 godina, pa ekonomske posledice ozbiljne.

"Da što pre prepoznamo bolest, jer jedna trećina, čak i polovina naših dijabetičara ne zna, zapravo, da boluje, pošto su simtomi blagi i zaista se nekad samo ispoljavaju komplikacijama. Treba da uvodimo nove lekove, neotehnologije, da uvodimo e-zdravlje, jer onda nam pomaže da dobijemo podatke na osnovu kojih bi mogli da kontrolišemo kakva je usluga pružena dijabetičarima i da to popravimo“, objašnjava državni sekretar u Ministartvu zdravlja, prof. dr Ferenc Vicko.

Dijabetes je hronična bolest koja nastaje kada telo ne može pravilno da reguliše nivo šećera (glukoze) u krvi. Glukoza je važan izvor energije za telo, a nivo glukoze u krvi kontroliše hormon insulin, koji proizvodi gušterača. Kod dijabetesa, telo ili ne proizvodi dovoljno insulina ili ne može efikasno da koristi insulin.

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest u kojoj imunološki sistem napada ćelije gušterače koje proizvode insulin. Zbog toga telo ne proizvodi insulin, pa osobe sa dijabetesom tipa 1 moraju uzimati insulin tokom celog života.

Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik dijabetesa koji se obično razvija u odrasloj dobi. Kod ovog tipa dijabetesa, telo ili ne proizvodi dovoljno insulina ili ga ne koristi pravilno (inzulinska rezistencija). Često je povezan sa gojaznošću, sedelačkim načinom života i lošim prehrambenim navikama.

Postoji i gestacijski dijabetes koji se može javiti u trudnoći kod žena koje pre trudnoće nisu imale dijabetes. Obično nestaje nakon porođaja, ali može povećati rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Lečenje dijabetesa obično uključuje promene u načinu života (ishrana, fizička aktivnost), oralne lekove ili insulin, u zavisnosti od vrste dijabetesa.

 

@najzena.rs Ova žena je potrošila 700.000 evra kako bi izgledala mlađe od svoje ćerke #najžena #žena #fy #fyp #foryou #viral #viralvideo #viraltiktok #woman #plasticsurgery ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading