Ležite li na pogrešnoj strani kreveta? Kardiolozi o položaju spavanja koji može ugroziti srce

Slobodanka Ćorić Vesti 06.09.2024 15:55 0

Za osobe koje imaju problema sa srcem ili visoki krvni pritisak, važno je da obrate pažnju na svoje navike spavanja

doktor

Shutterstock

Mnogi od nas ne razmišljaju previše o tome na kojoj strani kreveta spavamo, ali nova istraživanja sugerišu da ovaj jednostavan izbor može imati ozbiljne posledice po naše zdravlje, naročito kada je reč o zdravlju srca.

Kardiolozi upozoravaju da određeni položaji spavanja mogu negativno uticati na funkciju srca i cirkulaciju. Na primer, spavanje na levoj strani može biti povezano sa različitim kardiovaskularnim problemima. Ovaj položaj može pritisnuti srce i smanjiti protok krvi, što može izazvati nelagodnost ili čak pogoršati postojeće srčane tegobe.

Sa druge strane, spavanje na desnoj strani može poboljšati cirkulaciju i smanjiti opterećenje na srce. Ovaj položaj omogućava bolji protok krvi i smanjuje pritisak na srčane vene, što može doprineti boljem zdravlju srca.

Međutim, ruski doktor Aleksandar Mjašnjikov kaže da ovo nije ništa drugo do zabluda. Po njemu je najzdraviji položaj za spavanje onaj koji je najudobniji.

"Na kojoj strani vam je udobno, na toj strani treba da spavate. Čak i ako je levi bok", kaže doktor.

On ističe da bi se očuvalo zdravlje kardiovaskularnog sistema mnogo je važnije kontrolisati nivo holesterola, ali i odreći se loših navika, smanjiti težinu u slučaju gojaznosti i obezbediti telu dovoljno sna.

 

Komentari (0)
Loading