Svi pogrešno kuvamo čaj: Kuvar tvrdi da ne treba koristiti prokuvalu vodu, ovo je ispravan način pripreme

Vesti 22.12.2024 12:40 0

Kuvar Martin je objasnio kako se pravilno kuva čaj.

čaj

Shutterstock

Verovali ili ne, postoji ispravan način pripreme čaja. Profesionalni kuvar Martin Isark rekao je da se čaj nikada ne pravi sa proključalom vodom.

Zašto se ne koristi vruća voda?

"Vreme je da zaboravimo taj mit. Jako vruća voda ubija ukuse čaja i zapravo vam ostane neki suvi ukus, uglavnom je to tanin", kaže kuvar. Objasnio je da bi voda trebalo da bude maksimalno na 80°C kako bi se svi ukusi čaja fino osetili. Tradicija korišćenja ključale vode potiče iz vremena kada voda nije bila sigurna za piće, pa je morala da se prokuva kako bi se eliminisale bakterije. Uz to, dodaje da mleko i šećer treba da budu poslednji sastojci u pripremi čaja.

Običaj iz 18. veka

Bivši kraljevski batler Grant Hearold je jednom prilikom objasnio da je običaj dodavanja mleka u čaj posle vode nastao u 18. veku. Tada je jedan lončar predstavio visokokvalitetni porcelan koji je bio otporan na temperaturne pukotine, što je omogućilo pripremu čaja na ovaj način, posebno među višim društvenim slojevima.

Komentari (0)
Loading