Kajsije su bogate vitaminima i mineralima koji pomažu varenje, čuvaju zdravlje očiju i srca, a kožu čine nežnom.
Čuvaju zdravlje krvnih sudova
U 100 grama kajsija ima 48 kalorija. Kajsije imaju mnogo šećera, a malo masti i belančevina. Od vitamina, najviše sadrže vitamine A i C, a od minerala su bogate gvožđem. Istraživanja su utvrdila da kajsije imaju najveći nivo karotenoida od svog voća, a karotenoidi su antioksidanti koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomažu u snižavanju holesterola.
Ko ne sme da jede kajsije?
Kajsije su ukusne i zdrave, ali mogu uzrokovati i neke tegobe. Kako objašnjava nutricionista Ana Korobkina, to se najčešće događa ako se odjedno pojede velika količina ovog voća. Tada dolazi do bola u stomaku i dijareje. Drugi uzrok tegoba može biti konzumiranje kajsija na prazan želudac, a kod osoba koje pate od sindroma iritabilnih creva, kajsije mogu mogu pogoršati to stanje. "Činjenica je da voćne kiseline i vlakna, kojih ima i u kajsijama, mogu dovesti do prekomernog stvaranja gasova, a to će zauzvrat dovesti do neprijatnosti i bola u stomaku", rekla je nutricionista. Osim toga, kajsije sadrže ugljene hidrate kratkog lanca koji se slabo apsorbuju u crevima i mogu izazvati poremećaj u radu creva, grčeve i bol kod ljudi sa sindromom iritabilnih creva.
Bonus video: