Doktori savetuju: Ovoliko se kafa sme popiti u toku dana, prevelika količina je rizična i za potpuno zdrave osobe

Vesti 16.08.2024 15:55 0

Dr. Bendžamin Hirš, direktor preventivne kardiologije u Univerzitetskoj bolnici North Shore, nazvao je rezultate nove studije „ubedljivim“

kafa

Shutterstock

Previše kafe može biti previše za srce, pokazalo je novo istraživanje koje povezuje konzumaciju više od 400 miligrama kofeina dnevno sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, čak i kod inače zdravih ljudi.

„Redovna konzumacija kofeina mogla bi poremetiti parasimpatički sistem, što može dovesti do povećanja krvnog pritiska i otkucaja srca“, objasnila je vodeći autor nove studije, Nensi Kagatara, sa medicinskog koledža i bolnice Zidus u Dahodu, Indija, piše Njujork post. .

Kagatarin tim izmerio je krvni pritisak i otkucaje srca 92 zdrave odrasle osobe nakon što su izvršili trominutni step test. Učesnici su bili starosti između 18 i 45 godina sa normalnim krvnim pritiskom na početku studije.

Skoro 20% učesnika konzumiralo je više od 400 mg kofeina svakog dana, što je ekvivalent oko četiri šoljice kafe, 10 konzervi sode ili dva energetska pića. 

Utvrđeno je da hronična dnevna konzumacija od 400 mg povećava broj otkucaja srca i krvni pritisak tokom vremena. Nalazi studije predstavljeni su u četvrtak na konferenciji Američkog kardiološkog koledža u Delhiju, Indija.

kafa

Shutterstock

 

Američka administracija za hranu i lekove saopštila je da 400 mg kofeina dnevno ,,generalno nije povezano sa opasnim, negativnim efektima", priznajući da su neki ljudi osetljiviji na kofein i da se on može metabolisati različitim brzinama. 

Klinika Mejo kaže da do 400 mg kofeina „izgleda da je bezbedno za većinu zdravih odraslih osoba“. 

Kofein je stimulans koji može stimulisati proizvodnju hormona stresa noradrenalina i epinefrina, povećavajući otkucaje srca i podižući krvni pritisak sužavanjem krvnih sudova. 

Ali takođe je utvrđeno da podiže raspoloženje i verovatno smanjuje rizik od određenih karcinoma, između ostalih prednosti. 

Kagathara je izvestila da su urbane žene u poslovnim i menadžerskim ulogama imale najveći dnevni unos kofeina u njenoj studiji.

Oni koji su konzumirali više od 600 mg kofeina dnevno imali su značajno veći broj otkucaja srca i krvni pritisak nakon pet minuta odmora nakon step testa. 

kafa

Shutterstock

 

,,Zbog njegovog uticaja na autonomni nervni sistem, redovna konzumacija kofeina mogla bi inače zdrave pojedince dovesti u opasnost od hipertenzije i drugih kardiovaskularnih događaja", rekao je Kagathara. „Povećanje svesti o ovim rizicima je ključno za poboljšanje zdravlja srca za sve“, dodala je ona. 

Hipertenzija je drugo ime za visok krvni pritisak, stanje povezano sa većim rizikom od bolesti koronarnih arterija, srčane insuficijencije, hronične bolesti bubrega i demencije. Stručnjaci predlažu redovno vežbanje i pravilnu ishranu za snižavanje krvnog pritiska. Lekovi se mogu propisati ako nema rezultata u gubitku težine i kada promene u ishrani i vežbanju ne pomažu.

Dr. Bendžamin Hirš, direktor preventivne kardiologije u Univerzitetskoj bolnici North Shore, nazvao je rezultate nove studije „ubedljivim“. 

„Rezultati studije bi trebalo da ukažu ljude na to da prekomerna konzumacija kafe može negativno da utiče na srce, izazivajući hipertenziju i aritmije“, rekao je Hirš, koji nije bio uključen u istraživanje. Preterano oslanjanje na kofein može pomoći u produktivnosti, ali zdravlje uvek treba da bude na prvom mestu. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading