Nije demencija, niti Alchajmer: Naučnici su identifikovali novu vrstu gubitka pamćenja sa ,,boljom prognozom"

Vesti 20.07.2024 11:00 0

David T. Džouns, MD, neurolog klinike Mayo i stariji autor studije, rekao je da njegov tim svakodnevno viđa pacijente sa simptomima gubitka pamćenja

pamćenje

Shutterstock

Naučnici sa klinike Mayo u Minesoti kažu da su identifikovali novu vrstu gubitka pamćenja. Limbički predominantni amnestički neurodegenerativni sindrom, ili LANS, utiče na limbički sistem mozga, koji pomaže u regulisanju emocija i ponašanja. Sindrom je veoma sličan Alchajmerovoj bolesti, ali ne napreduje tako brzo i ima „bolju prognozu“, navodi se u saopštenju klinike Mejo.

Istraživači su koristili podatke od više od 200 pacijenata iz Istraživačkog centra za Alchajmerovu bolest klinike Mayo, Studije starenja klinike Mejo i Inicijative za neurosnimanje Alchajmerove bolesti kako bi kreirali skup kriterijuma koji se mogu koristiti za dijagnozu LANS-a. Kriterijumi uključuju faktore kao što su starost, skeniranje mozga, simptomi gubitka pamćenja i određeni biološki markeri, primetili su istraživači. Nalazi su objavljeni u časopisu Brain Communications.

David T. Džouns, MD, neurolog klinike Mayo i stariji autor studije, rekao je da njegov tim svakodnevno viđa pacijente sa simptomima gubitka pamćenja. Pre ovih kriterijuma, jedini način da se dijagnostikuje sindrom bila je analiza moždanog tkiva nakon smrti pacijenta. „Viđao sam ove pacijente više od jedne decenije i bilo je jasno da se ono što se dešavalo sa njima razlikuje od tipične Alchajmerove bolesti“, rekao je on za Fok News Digital. „Ovaj rad stavlja našu kliničku ekspertizu u precizan okvir koji drugi mogu da koriste za brigu o svojim pacijentima“, dodao je on. 

baka

Shutterstock

 

Džons je objasnio da je u mnogim slučajevima jasno da postoji problem sa pamćenjem, koji se tada dijagnostikuje kao Alchajmerova bolest - ali onda bi test biomarkera ili neki drugi test pokazao da to nije Alchajmerova bolest. „Znam šta nemate. ' Ali sada imamo odgovore“, dodao je on.

Nik Korivu-Lekavalije, PhD, prvi autor studije, dalje je objasnio razliku između LANS-a i Alchajmerove bolesti. „Ranijih godina biste videli nekoga u 80-im sa problemima sa pamćenjem i odmah pomislili da verovatno ima Alchajmerovu bolest, a to se danas dešava veoma često“, rekao je Korivo-Lekavalije. LANS je drugačiji sindrom koji se javlja mnogo kasnije u životu, primetio je. „Često su simptomi ograničeni na pamćenje i neće napredovati da utiču na druge kognitivne domene, tako da je prognoza mnogo bolja od Alchajmerove bolesti“, rekao je on. 

Cilj je da lekari iskoriste ove rezultate da kreiraju personalizovanije terapije za LANS pacijente kako bi bolje upravljali svojim kognitivnim simptomima, rekli su istraživači.

doktor

unsplash.com

 

 

Dr Rebeka M. Edelmajer, viši direktor naučnog angažmana u Alchajmerovom udruženju u Čikagu, pozitivno je odgovorila na ove nalaze. „Ovo istraživanje pokazuje veliku potrebu da se razviju objektivni kriterijumi za dijagnozu i stadijume Alchajmerove bolesti i svih drugih tipova demencije, kao i da se stvori integrisana biološka i klinička šema koju lekari mogu efikasno da koriste“, rekao je Edelmajer, koji nije bio uključen u Istraživanje. 

Nadamo se da će biomarkeri na kraju biti dostupni da pomognu u razlikovanju različitih tipova demencije, objasnila je ona, ali do tada će ovi "klinički kriterijumi" pomoći lekarima da ponude "personalizovaniji pristup" nezi i lečenju. Istraživanje je delimično finansiran od strane američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, prenosi Fox News.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading