Koliko ste kafa danas popili? Dijetolog otkriva simptome trovanja kofeinom i koliko šolja je previše

Vesti 14.03.2024 20:25 0

Većina ljudi popije kafu čim otvori oči, a onda u toku dana još nekoliko šolja. Ipak, nije dobro preterivati.

žena

Shutterstock

Pijemo kafu da bismo se rasanili, kada ćaskamo s prijateljima, izađemo u grad, na poslu i u raznim drugim situacijama. Ali preveliki unos kofeina može uticati štetno na zdravlje, jer stvara nervozu i ubrzava rad srca. U teškim slučajevima prekomeran unos kofeina može dovesti do stanja poznatog kao trovanje kofeinom.

Simptomi trovanja kofeinom

Trovanje kofeinom se dešava kada je u organizmu preterano visok nivo kofeina, što se ogleda u nizu neprijatnih i potencijalno opasnih simptoma, uključujući teškoće s disanjem. Simptomi trovanja kofeinom koji su zabeleženi su: nervoza, halucinacije, migrena, cerebralno oticanje i napadi, otežano disanje.

žena

Shutterstock

 

Koliko kafa je previše?

Preporuka za zdrave odrasle osobe je da ne unose više od 400 miligrama kofeina dnevno, što je otprilike četiri do pet šoljica kafe. Malo veća količina od ove može dovesti do razdražljivosti, kaže dijetolog Erin Palinski Vejd, a prenosi „CNN“.

Međutim, ozbiljnije posledice obično se javljaju kada osoba unese oko 1200 miligrama kofeina, što je približno 12 šoljica kafe. Iako retko, trovanje kofeinom potencijalno može biti kobno, mada je većina prijavljenih smrtnih slučajeva povezana s pijenjem tableta koje sadrže veliku količinu kofeina.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading