Ovo povrće ima samo 33 kalorije: Skida šećer i holesterol, a liniju dovodi do savršenstva

Tatjana Badarević Vesti 08.08.2024 16:56 0

Bamija je prepuna vitamina i minerala, a kod nas se u kulinarstvu nažalost, retko koristi.

peršun

Shutterstock

 

Bamija je izuzetno zdrava biljka koja se uzgaja u Africi, delovima SAD-a, Indiji, Brazilu, no kod nas je često zapostavljena u kulinarstvu.

Izgledom podseća na papriku, a može se konzumirati sveža, sušena, konzervisana ili kuvana. Možete je kuvati ili peći.

Ova biljka izuzetno je bogata mineralima poput magnezijuma, kalcijuma i kalija, a sadrži i vlakna te vitamine A, B6, B9, C i K1. Sadrži antioksidanse i proteine. Nema masti, a jedna činija bamije sadrži oko 33 kalorije.

Pomaže protiv dijabetesa

Istraživanja sprovedena na miševima pokazala su da konzumiranje bamije pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Naučnici sugerišu da bamija smanjuje apsorbciju šećera u probavnom traktu što dovodi do stabilnijeg nivoa šećera u krvi, kako piše Healthline.

Snižava nivo holesterola

Bamija sadrži gustu želatinastu materiju zvanu sluz, koja se može vezati za holesterol tokom probave, uzrokujući njegovo izlučivanje sa stolicom umesto da se apsorbuje u vašem telu.

Pomaže pri mršavljenju

Neka istraživanja pokazuju da bamija može pomoći i u brzom skidanju kilograma, a može se naći na jelovniku raznih redukcijskih dijeta.

Međunarodno istraživanje sprovedeno 2016. otkrilo je da vlakna u bamiji pospešuju apsorbciju hrane u velikom crevu,a vlakna takođe pomažu u dužem osećaju sitosti.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading