Bamija (RECEPT): Spremite bosansko TRADICIONALNO jelo i uživajte u savršenom ručku

Izvor: K.Ć. Vesti 29.08.2022 09:00 0

Bamija je kod nas skoro zaboravljena biljka-mahunarka, a evo jedan tradicionalni recept

Bamija (RECEPT): Spremite bosansko TRADICIONALNO jelo i uživajte u savršenom ručku

Printscreen/Youtube

Sastojci

  • 600 gr. mesa (po želji: teletina, junetina, jagnjetina...)
  • 250-300 gr. bamije ( sveže ili zaleđene)
  • 2-3 glavice crvenog luka
  • 2 kom. šargarepe
  • peršun, crvena paprika
  • so, biber, vegeta
  • 2 kašike sirćeta
  • ulje
  • 1/2 kom. limuna
  • 1 kom. paradajz (zaleđeni)

Priprema

Ako je bamja zaleđena, potrebno je preliti ključavom vodom i ostaviti 10-ak min. da odstoji. Dobro je oprati pod mlazom hladne vode.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Ako je sušena ili friška potrebno je obariti u vodi 10-ak min. sa dvije kašike sirćeta. 

Na ulju prodinstati sitno naseckan luk. Dodati šargarepu isečenu na kolutove i malo dinstati. Zatim dodati meso isečeno na kockice i propržiti ga. Dolivati vruću vodi i dinstati meso dok ne omekša. Dodati jedan sitno isečen paradazj ( jednu kašikicu crvene paprike). Kada je meso skoro gotovo dodati pripremljenu bamju, zaliti vrućom vodom te na laganoj vatri krčkati 10-ak min. Bamja se ne sme više kašikom mešati, posuda se malo protrese.

Dodati so, vegetu, biber i sitno seckani peršun. Kuvati još malo. Jelo treba da bude gusto.

PRIJATNO!

BONUS VIDEO

Komentari (0)