Starost i povrede mogu značajno uticati na zdravlje zglobova, jer su to faktori na koje nemamo uticaja. Međutim, ishrana je nešto na što možemo da utičemo.
„Zdrava ishrana može imati ključnu ulogu u poboljšanju zdravlja zglobova. Mnogi moji pacijenti su primetili značajna poboljšanja u smanjenju upala nakon što su promenili ishranu“, objašnjava reumatolog Džejms Topilou.
Kako dr Topilou navodi za Parade, višak kilograma dodatno opterećuje zglobove, što povećava rizik od bola i oštećenja. Zato je važno obratiti pažnju na prvi obrok u danu.
Njegov omiljeni doručak uključuje kombinaciju grčkog jogurta, bobičastog voća, čia semenki i seckanih oraha.
„Ovaj doručak je bogat omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vlaknima, što pomaže u smanjenju upala i podržava zdravlje hrskavice“, ističe on.
Jedno istraživanje iz 2019. godine na gotovo 1500 pacijenata sa reumatoidnim artritisom pokazalo je da su oni koji su uzimali dodatke omega-3 masnih kiselina prijavili manji nivo bola i oticanja zglobova. Druga studija iz 2020. godine pokazala je da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprečavanju i smanjenju rizika od artritisa, kao i u lečenju reumatoidnog artritisa, prenosi Index.hr.
Bobičasto voće je dobar izvor vlakana, koja mogu smanjiti upalu i usporiti napredovanje reumatoidnog artritisa. Takođe, grčki jogurt je bogat kalcijumom koji pomaže u jačanju kostiju i hrskavice, što je ključno za zdravlje zglobova.
Dr Topilou takođe preporučuje protivupalni smuti koji sadrži spanać, bananu, bademovo mleko, kurkumu, đumbir i proteinski prah. Zobena kaša ili tostirani hleb od celovitih žitarica sa avokadom, dimljenim lososom i čeri paradajzom su takođe odličan izbor.
Za one koji vole voće, kombinacija papaje, manga, ananasa, kokosovih pahuljica i meda može pomoći u smanjenju bola i ukočenosti zglobova.
