Ostaci hrane mogu biti izvrsno rešenje za brzinski ručak, užinu ili kasnu večeru. Međutim, stručnjaci upozoravaju da mikrotalasna nije uvek najbolji izbor za podgrejavanje, jer može dovesti do neravnomernog zagrejavanja, što povećava rizik od preživljavanja štetnih bakterija. Osim toga, podgrejana hrana u mikrotalasnoj često gubi na ukusu – može postati suva ili prekuvana.
Stručnjaci za hranu podelili su savete za Fox News Digital o tome koje namirnice bi trebalo izbegavati podgrejavati u mikrotalasnoj, a neke od njih mogle bi vas iznenaditi.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Jaja jedite hladna
Tvrdo kuvana jaja često su savršen izbor za brzi obrok, bogat proteinima. No, stručnjaci savetuju da ih jedete hladna, umesto da ih podgrejavate u mikrotalasnoj. ''Nikada ne podgrejavajte tvrdo kuvana jaja u mikrotalasnoj'', upozorava dijetetičarka Amanda Holcer.

Shutterstock
Hrana bogata vitaminom C
Vitamin C je vrlo osetljiv na toplotu, pa bi trebalo izbegavati podgrejavanje namirnica bogate ovim vitaminom u mikrotalasnoj. ''Kada je izložen visokoj temperaturi, vitamin C se brzo uništava'', objašnjava Holcer. Namirnice poput brokolija, paprika, bobičastog voća i lisnatog povrća najbolje je konzumirati sirove kako bi se očuvala njihova nutritivna vrednost.

Shutterstock/Viktoria UA
Piletina
Iako je podgrejavanje piletine generalno bezbedno, stručnjaci savetuju da budete oprezni. ''Piletina može promeniti svoj ukus nakon što se pohrani u frižideru, jer oksidacija masti u mesu menja njegovu hemijsku strukturu'', izjavila je Holcer. Podgrejavanje piletine može dovesti do gubitka sočnosti, čineći je suvom i manje ukusnom.

Shutterstock
Plodovi mora
Stručnjaci se slažu da plodovi mora nisu pogodna namirnica za mikrotalasnu. ''Riba posebno ne bi trebala biti podgrejavana u mikrotalasnoj“, upozorava Holcer.

unsplash.com
Kulinarski stručnjak Džim Nueci dodaje: ''Plodovi mora su za mene apsolutna zabranjena zona kada je reč o mikrotalasnoj. Teško ih je podgrejati bez negativnih posledica, a mikrotalasna dodatno isušuje morsku hranu.''
Šnicla
Ako imate ostatke šnicle nakon večere u restoranu, razmislite dvaput pre nego što je podgrejete u mikrotalasnoj. Stručnjaci upozoravaju da podgrejavanje šnicle u mikrotalasnoj može potpuno uništiti njenu teksturu i sočnost, zbog čega meso postaje suvo i manje ukusno, piše Fox News.
Bonus video: