Mnoge žene često muku muče s gljivicama iz roda Candida, koje inače normalno postoje u ljudskom organizmu, no kad se prekomerno rašire, dolazi do infekcije.
U normalnim situacijama dobre bakterije ovu gljivicu drže pod kontrolom, no ako dođe do širenja ili ako je ugrožen imunološki sistem, Candida se brzo razmnožava što dovodi do neprijatne infekcije. Širenju Candide mogu doprineti brojni faktori poput uzimanja antibiotika, kortikosteroida, imunosupresiva i oralne kontracepcije, prekomernog konzumiranja šećera, dijabetes, stres...
Ono što pomaže u tome da se gljivica drži pod kontrolom je sve popularnija Candida dijeta, kako piše Healthline.
Namenjena je prvenstveno kontroli ove gljivice, no kako je restriktivna i traži smanjivanje unosa šećera i izbacivanje belog brašna, doprinosi i gubitku kilograma.
Ova dijeta isključuje šećer, gluten, alkohol, određene mlečne proizvode i štetne aditive, a pojačava unos voća s niskim udelom šećera, povrća bez skroba i bezglutenske hrane.
Šta se jede na Candida dijeti?
Prema pisanju medicinske platforme Healthline, ovaj režim ishrane zahteva da vam se na jelovniku nađu sledeće namirnice:
-voće s manje šećera: agrumi i bobičasto voće
-povrće bez skroba: šargarepa, kupus, brokoli, kelj, celer, patlidžan, luk, spanać, tikvice, paradajz, krastavci
-žitarice bez glutena: kvinoja, proso, zobene mekinje, heljda
-visokokvalitetni protein: piletina, jaja, losos, ćuretina, sardine
-zdrave masti: avokado, maslinovo ulje, nerafinirano kokosovo ulje, susamovo ulje, masline
-određeni mlečni proizvodi: organski kefir, maslac, jogurt
-začini: crni biber, beli luk, đumbir, origano, ruzmarin, kurkuma, mlevena paprika, cimet
-napici bez kofeina: biljni čajevi, bademovo mleko, kokosovo mleko bez aditiva, voda s limunom ili limetom
Bonus video: