Sezona dinja je pravo vreme da ih uvrstite u svoju ishranu, a odlučite li se za ovu dijetu, za 14 dana možete izgubiti 5 kilograma. Dobro ste pročitali, voće koje se dugo optuživalo da deblja zapravo je odlično za dijetu, kako piše New Indian Express.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Dinja pripada istoj porodici kao i lubenica, bundeva i krastavac, bogata je vitaminima i mineralima, sadrži veliki procenat vitamina C, B, beta-karoten, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar, tri puta više kalijuma od lubenica. No ono što ga čini pogodnim za mršavljenje je visok procenat vode - oko 95 posto, nizak udeo šećera, malo kalorija, a izvrsnog je ukusa i mirisa. Ova sočna namirnica može savršeno nadopuniti osvežavajuću voćnu salatu ili smuti.

Shutterstock
Dinja brzo daje osećaj sitosti i značajno smanjuje apetit, a istovremeno smanjuje broj unesenih kalorija tokom obroka. Smatra se namirnicom niskog glikemijskog indeksa i treba je uključiti u uravnoteženu ishranu ako želite da vidite rezultate na vagi.
Prava riznica vitamina
Sadrži više od polovice vitamina C koji vam je dnevno potreban, a bogat je vitaminom A i karotenoidima, kombinacijama važnim za zdravlje očiju.
Dinje su niskokalorične po porciji. Prema Healthlineu, porcija dinje od 100 grama sadrži: 38 kalorija, 0,82 grama proteina, 8 grama ugljenih hidrata, 7 grama šećera i 157 miligrama kalijuma.
Osim toga, ima mnogo važnih vitamina, minerala i drugih hranljivih materija. Bogata antioksidansima, dinja takođe može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala. Sadrži vitamin B koji podstiče zdravlje ćelija u telu. Poslednje, ali ne manje važno, dinja je odlična za creva zbog sadržaja vlakana.

Shutterstock
Dijetu sa većim unosom dinje (ili lubenice) uvela je američka nutricionistkinja Kejti Smit i preporučuje da se pridržavate dijete dve nedelje.
1. dan
• Doručak: 1 šoljica bele kafe, 1 komad crnog hleba, 2 kriške pilećih prsa
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: supa od povrća, 150 g piletine na žaru, zelena salata sa kašičicom maslinovog ulja
• Međuobrok: 100 g hladne dinje ili lubenice
• Večera: 80 g tunjevine, kriška crnog hleba, sveža paprika

Shutterstock
2. dan
• Doručak: 1 šoljica kafe, 1 kriška crnog hleba, 2 kriške pilećih prsa
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: 1 tanjir bistre pileće supe, 150 g oslića, 100 g krompir salate, 1 paradajz začinjen kašičicom maslinovog ulja
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: supa od povrća, 1 kriška crnog hleba
3. dan
• Doručak: šoljica bele kave, parče crnog hleba premazan pilećom paštetom
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: tanjir goveđe supe, 200 g špageta Bolonjeze, zelena salata
• Međuobrok: 100 g hladne dinje ili lubenice
• Večera: 150 g rižota s povrćem

Shutterstock
4. dan
• Doručak: 1 šoljica čaja, 1 kriška crnog hleba, 1 čajna kašičica maslaca, 1 čajna kašičica meda
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: tanjir supe od spanaća, 200 g kuvane junetine s povrćem, salata po izboru
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: salata od 100 g piletine na žaru, 50 g kuvanog krumpira i 50 g kuvanog kupusa začinjenog kašičicom maslinovog ulja
5. dan
• Doručak: 1 čaša nezaslađene limunade, 1 kriška crnog hleba, pileća salama, senf
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: 150 g pečene piletine, 100 g pečurki, 1 kriška crnog hleba
• Međuobrok: 100 g hladne dinje

Shutterstock
• Večera: Grčka salata (paradajz, krastavac, zelena paprika, feta sir, masline, so, aceto balsamico, maslinovo ulje)
6. dan
• Doručak: 1 šoljica bele kafe, 1 komad crnog hleba, 50 g šunke
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: tanjir goveđe supe, 200 g kuvane junetine s povrćem, salata po izboru
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: 100 g kuvanog griza s jogurtom
7. dan
• Doručak: 1 šoljica nemasnog jogurta, 1 kriška crnog hleba, 50 g mladog sira, 1 kriška dinje
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: 200 g slatkog kupusa s govedinom, 1 kriška crnog hleba
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: 2 pileće ili ćureće salame, senf, zelena salata
Bonus video: