Flaša za vodu zaraznija od wc šolje: Evo koliko često treba prati onu za višekratnu upotrebu

Vesti 23.07.2024 16:48 0

Neke stvari većina ljudi ne pere dovoljno često, a mogu biti leglo zaraze. Jedna od njih je i flaša za vodu.

žena

Shutterstock

Postoje određene stvari koje mnogi zaborave da redovno peru ili dezinfikuju, a leglo su bakterija, a time i bolesti. To su: mobilni telefoni, tastatura kompjutera, naočare za sunce, četkice za šminku. Jedan od predmeta koje treba redovno prati je flaša za vodu za višekratnu upotrebu.

Zaraznija od wc šolje

Flašu za vodu koristite svaki dan, iz nje pijete na poslu, treningu, u gradskom prevozu, na ulici, jednostavno vam je uvek pri ruci. Zato je puna bakterija. Prema istraživanju, urađenom 2022. godine prosečna flaša za višekratnu upotrebu sadrži 40.000 puta više bakterija nego daska za wc šolju.

Nutricionista Mihaela Maconi je za „Glamur“ objasnila zašto su flaše za vodu toliko prljave i kako treba da se čiste. Ona kaže da ih treba prati svaki dan, i to toplom vodom i deterdžentom za sudove, a treba dobro oribati flašu.

žena

Shutterstock

 

Može izazvati glavobolje i mučninu

Flaša za vodu može brzo postati leglo bakterija i buđi. Svaki put kada je dotaknete i pijete iz nje, potencijalno prenosite bakterije na njenu površinu spolja i unutra. Vremenom se te bakterije razmnožavaju i mogu izazvati tegobe, poput glavobolje, mučnine i bola u želucu, kaže Maconi. Ako imate alergiju na buđ, možete osetiti simptome, kao što su glavobolja, osećaj omamljenosti i iritacija gornjih disajnih puteva. Višekratne flaše za vodu ne traju zauvek. Čak i uz redovno čišćenje, treba ih zameniti na svakih 6 do 12 meseci.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading