Za bolje varenje: Uradite ovo posle jela i sprečite mučninu i nadutost stomaka

Vesti 16.05.2024 20:09 0

Možda vam dođe da prilegnete posle jela, ali postoji nešto što je mnogo bolje da uradite.

žena

Shutterstock

Najbolje što možete da uradite za stomak posle jela, jeste da prošetate. To će smanjiti nadutost stomaka i poboljšati varenje.

Poboljšava varenje

"Što se više krećemo, hodamo, istežemo ili vežbamo, naša se creva bolje vare. Takve kontrakcije gastrointestinalnih mišića odlične su za ubrzavanje pražnjenja želuca, poboljšanje prolaska hrane kroz crevni trakt i izbacivanje štetnih materija. To pomaže u sprečavanju nadutosti i opstipacije", kaže gastroenterolog Dejvid Klark.

Hodanje nakon obroka dovodi do oslobađanja gasova, što smanjuje pritisak na gastrointestinalni trakt i ublažava osećaj nadutosti.

Reguliše šećer u krvi

"Hodanje takođe pomaže u regulaciji šećera u krvi, što je posebno korisno posle jela. Šetnja nakon obroka pomaže u sprečavanju skokova ili padova nivoa šećera u krvi i održavanja nivoa insulina stabilnim, a to može pomoći u kontroli rizika od dijabetesa", pojasnio je doktor za za „Yahoo Life".

Hodanje smanjuje stres

Na kraju, postoji i psihološki razlog zbog kojeg je dobro prošetati nakon obroka. "Hodanje smanjuje stres, a on može doprineti problemima sa varenjem i pogoršati simptome kao što su nadutost i gasovi“, kaže doktor.

Komentari (0)
Loading