Osobe sa dijabetesom moraju se pridržavati ovoga: Ovako ćete bezbrižno otići na odmor

Tatjana Badarević Vesti 19.07.2024 18:02 0

Evo kako da na najbolji mogući način prebrodite vruće letnje dane i na šta treba obratiti pažnju.

dijabetes

Shutterstock

 

Tokom leta obolelima od dijabetesa može biti lakše da kontrolišu bolest zahvaljujući laganijoj ishrani baziranoj na voću i povrću te činjenici da smo aktivniji.

Međutim, komplikacije dijabetesa, kao što je oštećenje nerava, mogu smanjiti sposobnost znojnih žlezda  da pravilno rade i hlade telo. Evo kako na najbolji mogući način prebroditi vruće letnje dane i na šta treba obratiti pažnju, kako piše Eating Well.

Visoki nivo šerćera u krvi i određeni lekovi mogu povećati verovatnoću dehidratacije, a vrućina može uticati na telesnu potrebu za insulinom. No, to vas ne mora sprečiti da provedete leto ispunjeno aktivnostima u kojima uživate.

dijabetes

Shutterstock

 

 

Bez obzira da li idete na lokalnu plažu ili samo provodite više vremena napolju, vašim lekovima i potrepštinama za dijabetes trebaće samo malo dodatne nege.

Neka vaša oprema bude dobro ohlađena

"Ekstremne temperature neprijatelji su broj jedan merača šećera u krvi i insulinskih pumpi i drugi lekovi za dijabetes mogu se oštetiti kada su na ekstremnoj vrućini", kaže dr. Grini O'Meli.

Ne spremajte lekove ili zalihe u automobilu i držite ih podalje od direktnog sunčevog svetla. Bolje je čuvati lekove u pokretnim frižiderima. Prvo zamotajte insulin u peškir kako bi se ohladio, ali ne dodirujte direktno led ili pakovanje gela. Ne zaboravite da ponesete pokretni frižider sa sobom kada izlazite iz auta.

Ponesite dovoljno lekova

Preporučuje se da se obezbedite lekovima, tj. čuvajte svoju terapiju u ručnom prtljagu. Takođe, ponesite lekove i pribor za merenje šećera u krvi za još jednu nedelju odmora u slučaju kašnjenja putovanja ili nesreće s prtljagom.

dijabetes

Shutterstock

 

 

Držite svoje recepte i izveštaje pri ruci

Posedovanje ovih informacija i medicinskih izveštaja može povećati verovatnoću da ćete proći kroz vazdušnu i graničnu bezbednost bez problema.

dijabetes

Shutterstock

 

 

Dovoljne količine tečnosti pomažu u održavanju nivoa šećera

Konzumiranje dovoljno tečnosti održava šećer u krvi pod kontrolom.

"Ako vam je šećer u krvi visok, više mokrite i tada možete dehidrirati", kaže Tifani Soper, sertifikovana edukatorka dijabetesa u Programu edukacije i podrške samokontroli dijabetesa u Opšoj bolnici Masačusets.

Zaštitite svoju kožu

Svako bi trebao da ima dobre navike zaštite od sunca.

"Upala uzrokovana opekotinama od sunca uzrokuje bol i stres, što može povećati šećer u krvi", kaže dr. O'Meli.

Nadalje, ako imate neuropatiju, možda nećete osetiti posledice sunca dok ne bude prekasno. Pravilo broj jedan za zaštitu od sunca je nanošenje kreme za sunčanje širokog spektra svaka dva sata na izloženu kožu dok ste na suncu. Američka akademija za dermatologiju preporučuje najmanje SPF 30, no ako ste skloni opekotinama , razmislite o višem, savetuje lekar.

dijabetes

Shutterstock

 

 

Koža na mestu ubrizgavanja insulina mora biti hladna

"Topla koža brže upija insulin. Toplota povećava protok krvi u koži, tako da ubrizgani inzulin brže ulazi u vašu cirkulaciju, brzo uvodeći glukozu u ćelije. Kao rezultat toga, možete doživeti neočekivani pad šećera. Ako ste bili na suncu i sad vam je koža crvena i vruća, ubrizgajte u deo kože koji nije bio izložen", objašnjava O'Meli.

Bonus video:

 

Komentari (0)
Loading