Zdravlje i dužina života umnogome zavise od onoga šta jedemo, ali i onoga šta ne jedemo! Na to je u intervju za „Njujork tajms“ podsetio Valter Longo, doktor nauka, profesor gerontologije i direktor Instituta za dugovečnost Univerziteta Južna Kalifornija. Otkrio je šta je sve naučio o dugovečnosti, proučavajući svoju domovinu Italiju iistakao 3 važna pravila.
1. Izbegavajte ovih 5 namirnica
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Italijani su dugovečni ljudi, a jedan od glavnih razloga za to je ishrana. Konkretno, originalna mediteranska ishrana koja je u današnje vreme zapostavljena. Stručnjak za dugovečnost posebno je zabrinut zbog ishrane dece, napominjući da se mnoga bore s gojaznošću. Napominje da treba izbegavati 5 namirnica: testeninu, picu, proteine, krompir i hleb.

Shutterstock
2. Riba i proteini iz povrća
Tajna dužeg i boljeg života je u ishrani baziranoj na biljkama i orašastim plodovima koja je vrlo slična originalnoj mediteranskoj, ali je uglavnom veganska, uz dodatak ribe dva do tri puta nedeljno. Umesto mesa, glavni izvor proteina u ovoj ishrani su pasulj, sočivo, grašak i druge mahunarke. Doktor savetuje povremeni post koji omogućava organizmu da se reši štetnog tereta i da se pomladi bez stvarnog gladovanja.
3. Ne jedite 4 sata pre spavanja
Italijanski stručnjak savetuje da se obroci ograniče na razdoblje od 12 sati tokom dana i da se izbegava konzumiranje bilo kakve hrane tri do četiri sata pre spavanja.
Bonus video: