Nervoza, umor, znojenje... : Menopauzu je moguće usporiti, a čak i odložiti, stručnjaci otkrivaju kako

Vesti 20.03.2024 20:23 0

Lek se trenutno testira na miševima kako bi se pokazalo da je bezbedan za upotrebu...

menopauza

Shutterstock

Naučnici iz Njujorka kažu da su razvili lek koji bi mogao da uspori ili zaustavi početak menopauze.

Dugo je postojala potraga za pronalaženjem tretmana koji bi bio adekvatan za sve žene u menopauzi koje se suočavaju sa iscrpljujućim simptomima kao što su talasi vrućine, magla u mozgu i umor. Za neke je efikasna hormonska supstituciona terapija, ali je ne bi trebalo da uzimaju, na primer, žene sa povećanim rizikom od raka dojke ili one koje su ga imale i one sa nekim drugim indikacijama.

Naučnici neprestano rade na pronalaženju rešenja, a radoznalost ih je navela na pitanje – kako bi bilo, odnosno da li je moguće sprečiti da se hormonska promena uopšte desi?

žena

Shutterstock

 

Tim naučnika iz Njujorka kaže da je ovo, iako zvuči neverovatno, moguće i da rade na tome da 'vakcina za menopauzu' bude dostupna svim ženama u SAD.

Injekcija, koja se može davati svakih nekoliko meseci, oponaša dejstvo anti-Mullerovog hormona (AMH), koji je uključen u ovulaciju i počinje da opada kada žena napuni 25 godina. Kada žene uđu u menopauzu, obično između 45 i 55 godina, doživljavaju nagli pad reproduktivnih hormona potrebnih za trudnoću, uključujući estrogen, progesteron i AMH.

Istraživači iz biotehnološke kompanije Oviva Therapeutics sugerišu da bi ubrizgavanje žene sa AMH svakih nekoliko meseci moglo veštački da podigne nivoe hormona AMH, što bi moglo da odloži menopauzu na neodređeno vreme. Naučnici nisu komentarisali rizike vakcine, ali se pokazalo da redovna terapija zamene hormona povećava rizik od raka dojke i endometrijuma.

Dr. Daisi Robinton, molekularni biolog u Oviva Therapeutics koji stoji iza razvoja, rekla je za Daily Mail:

"Ovaj lek ne samo da će odložiti menopauzu, već bi to mogao i sprečiti." "Studije već pokazuju da žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) ili uvećanim jajnicima koje imaju nivo AMH dva do tri puta veći od normalnog ulaze u menopauzu oko dve godine kasnije od onih bez tog stanja. U svakom ciklusu, žena izgubi oko 1.000 folikula." Naučnici su otkrili da kada žena ima veći nivo AMH, ovaj gubitak može da se uspori“, objasnio je dr Robinton.

žene

Shutterstock

 

Lek se trenutno testira na miševima kako bi se pokazalo da je bezbedan za upotrebu, a rezultati se očekuju u narednih nekoliko meseci. Ako budu uspešni, ispitivanja na ljudima mogla bi da počnu u narednih nekoliko godina. Lek bi u početku mogao da košta nekoliko hiljada dolara.

Tim iz Njujorka nije jedini koji pokušava da pronađe način da zaustavi ili odloži menopauzu. Naučnici sa Univerziteta Kolumbija, koji testiraju da li rapamicin - jedinjenje iz bakterija na Uskršnjem ostrvu poznato po svojstvima protiv starenja - može da odloži starenje jajnika i, samim tim, menopauzu. Ispitivanje je obuhvatilo 50 zdravih žena između 38 i 45 godina koje su imale redovne menstruacije, ali nisu bile zainteresovane za začeće. Uzimaju ili sedmične doze rapamicina ili placebo. Veruje se da rapamicin pomaže u inhibiciji odlaganja hromozoma, što je povezano sa starenjem ćelija. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading