Oticanje nogu na vrućini: Evo kako da sprečite tu neprijatnu pojavu, pomoći će vam jedan mineral

Vesti 19.06.2024 19:20 0

Ukoliko vam noge oteknu svakog dana tokom leta, pa ne možete ništa da obujete, postoje načini da to sprečite.

žena

Shutterstock

Noge mogu oticati iz više razloga, a jedan od glavnih je dehidracija, koja može uzrokovati zadržavanje vode u telu i oticanje nogu. Kada dehidriramo, telo pokušava da sačuva što više tečnosti, a to dovodi do nakupljanja vode u tkivima.

Pored dehidracije, oticanje nogu izaziva dugo stajanje ili sedenje, koji mogu pojačati pritisak u venama nogu, smanjiti cirkulaciju krvi i rezultirati nakupljanjem tečnosti i oticanjem. Takođe, neka oboljenja mogu doprineti oticanju nogu na vrućini, ako što su bolesti srca, bubrega ili jetre. Postoji nekoliko načina koje možete primeniti da sprečite ili smanjite oticanje nogu.

Unosite manje soli

Kako biste smanjili oticanje stopala i nogu, konzumirajte hranu s malom količinom natrijuma, poput laganih čorbi i salata, piše „Dan Everson Podiatry“. Izbegavajte prerađevine, poput suhomesnatih proizvoda, koje imaju visok sadržaj soli.

žena

Shutterstock

 

Povećajte unos vode

Konzumiranje više vode može sprečiti oticanje jer održava telo hidriranim i pomaže mu da izbaci višak soli.

Udobna obuća

Nošenje udobne obuće koja dozvoljava stopalima da dišu može ublažiti oticanje nogu.

Redovno vežbajte

Fizička aktivnost, poput hodanja, plivanja, vežbe ili vožnja bicikla može poboljšati cirkulaciju krvi i sprečiti nakupljanje tečnosti u nogama.

Pijte magnezijum

Razmislite o konzumiranju suplementa magnezijuma, jer ovaj mineral može pomoći u održavanju nivoa hidratacije i ublažavanju otoka. Naravno, prvo se o tome posavetujte sa svojim lekarom.

Podizanje stopala

Kad god je moguće, podignite stopala iznad nivoa srca. To pomaže u smanjenju pritiska na vene u nogama i podstiče izbacivanje vode.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading