Dobro ćete razmisliti pre nego što pojedete krompir: Srbi ga obožavaju, ali u jednom slučaju može biti problematičan

Ana Klikovac Vesti 13.08.2025 17:27 0

Dobra vest je da...

krompir

Shutterstock

Nisu svi krompiri isti — naročito kada je reč o riziku od dijabetesa tipa 2, pokazuje veliko novo istraživanje. Naučnici sa univerziteta ,,Harvard T. H. Chan School of Public Health" otkrili su da konzumacija samo tri porcije pomfrita nedeljno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 20 %. Međutim, pečeni, kuvani ili pire krompir nisu bili povezani s povećanim rizikom.

„Umesto da se pitamo ‘Da li je krompir dobar ili loš?’, sada prelazimo na preciznije i korisnije pitanje: ‘Kako je pripremljen i šta bismo mogli jesti umesto njega?’“, izjavio je Sejed Muhamrd Musavi, postdoktorski istraživač na Odeljenju za nutricionizam i jedan od glavnih autora studije, u saopštenju za javnost.

Studija

Studija, objavljena u časopisu British Medical Journal, pratila je više od 200.000 Amerikanaca tokom više od 30 godina, analizirajući njihove prehrambene navike i zdravstvene ishode. Tokom istraživanja, kod ukupno 22.299 učesnika dijagnostikovan je dijabetes tipa 2. Meta-analiza koja je obuhvatila više od 587.000 ljudi i 43.000 dijagnoza dijabetesa tipa 2 na četiri kontinenta potvrdila je iste rezultate, navodi se u radu.

krompir iz rerne

Shutterstock

 

Povezanost između krompira i zdravstvenih ishoda, posebno dijabetesa tipa 2, predmet je sve intenzivnijih rasprava, navode istraživači. Iako krompir sadrži hranljive materije poput vlakana, vitamina C i kalijuma, novija istraživanja upozoravaju da njegov visok glikemijski indeks, koji izaziva nagle skokove šećera u krvi, kao i različiti načini pripreme, mogu negativno uticati na zdravlje, piše Fox News.

Najnoviji rezultati potvrđuju da je veza između visoke konzumacije krompira i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 prvenstveno povezana s pomfritom. Prženje krompira u dubokom ulju ne samo da uklanja hranljive materije, već i pokreće Maillardovu reakciju – hemijski proces koji pomfritu i pečenom mesu daje hrskavu, smeđkastu teksturu i bogat ukus – ali pri tome mogu nastati i štetni nusprodukti.

Zamene

Dobra vest je da nekoliko jednostavnih zamena, samo tri puta nedeljno, može značajno smanjiti rizik od dijabetesa. Zamena pomfrita celovitim žitaricama smanjila je rizik za 19 %, pokazalo je istraživanje. Čak i kada su ispitanici umesto zdravijih varijanti krompira birali celovite žitarice, rizik se smanjio za 8 %.

„Poruka za javno zdravlje ovde je jednostavna i snažna“, izjavio je autor studije Walter Willett, profesor epidemiologije i nutricionizma. „Male promene u našoj svakodnevnoj ishrani mogu imati značajan uticaj na rizik od dijabetesa tipa 2.“

dijabetes

Shutterstock

 

Više od 500 miliona ljudi širom sveta boluje od dijabetesa – otprilike 1 od 10 odraslih – a većina njih ima dijabetes tipa 2, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO). Taj trend se kontinuirano povećava tokom poslednje dve decenije.

„Za donosioce politika, naši rezultati ističu potrebu da se ide dalje od širokih kategorija hrane i da se posveti veća pažnja načinu pripreme hrane i onome čime se ona zamenjuje“, nastavio je Vilet. „Nisu svi ugljeni hidrati – pa čak ni svi krompiri – isti, a ta razlika je ključna kada je reč o oblikovanju efikasnih prehrambenih smernica.“

Buduća istraživanja

Tim je takođe predložio da buduća istraživanja ispitaju kako priprema krompira s puterom ili pavlakom, kao i korišćenje različitih ulja za prženje, može uticati na zdravstvene ishode, kao i poređenja sa batatom, koji ima drugačiji nutritivni sastav.

Studija ne sugeriše da više nikada ne bi trebalo da jedete krompir. Umesto toga, važno je obratiti pažnju na to kako je krompir pripremljen i koliko ga konzumirate.

krompir

Shutterstock

 

„Krompir može biti deo zdrave ishrane, ali ne bi trebalo da bude glavni izvor ugljenih hidrata“, kaže Mousavi. „Za razliku od krompira — posebno prženog — celovite žitarice su dosledno povezane s boljim dugoročnim zdravljem, uključujući manji rizik od gojenja, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti pa čak i prevremene smrti. Zato su celovite žitarice generalno bolji izbor za svakodnevnu ishranu.“

Ako volite krompir, Ketrin N. Balantekin, docentkinja na Odeljenju za vežbanje i nutricionističke nauke Univerziteta u Bafalu, poručuje da slobodno nastavite da uživate u njemu.

„Pokušajte da ga pečete ili kuvate umesto da ga pržite i obratite pažnju na učestalost konzumacije“, savetuje. „Sve je u ravnoteži i svesnim izborima.“

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Nokti vam stalno pucaju Tiktok gori zbog ovog trika, žene kažu da provereno radi #najzena #zena #fypシ゚ #foryou #viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading