Snižava holesterol i pritisak: Kardiolog ovo voće jede svakog dana za zdravlje srca, kod nas ga svuda ima

Vesna Vukadinović Vesti 12.06.2024 11:54 0

Kardiolog j epreporučio tri vrste voća koje su dobre za zdravlje srca i treba ih često jesti.

žena

Shutterstock

Redovno konzumiranje voća i povrća povezano je sa smanjenjem rizika od raznih bolesti. Za zdravo srce i sprečavanje kardiovaskualrnih bolesti, kardiolog preporučuje da se za užinu jedu jabuke, banane i bobičasto voće.

Jabuke

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Sadrže polifenole i flavonoide koji imaju važna antioksidativna svojstva. Jabuke su takođe dobar izvor vlakana, vitamina C i kalijuma, a svi oni su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema. "Jabuke imaju niski glikemijski indeks, pa pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa i holesterola, što zauzvrat smanjuje rizika od kardiovaskularnih bolesti", objasnila je kardiolog Džoj Gelbman za „Prevention“.

žena

Shutterstock

 

Banane

"Banane su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata. Ove hranljive materije, ne samo da podržavaju srce, već pomažu telu i na druge načine. Dijetalna vlakna pomažu varenje, vitamin C jača imunitet, a vitamin B6 važan je za razvoj mozga i živaca", naglašava doktorka.

Borovnice

"Bobičasto voće ima posebno visok sadržaj antioksidanata i vlakana. Osim što su vlakna zdrava za creva, ona su ključna i za zdravlje srca jer pomažu u održavanju holesterola na zdravom nivou i sprečavaju porast krvnog pritiska“, kaže kardiolog.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)