Nedostatak vode u organizmu: 3 alarma koje telo šalje kada "radi na suvo"

Slobodanka Ćorić Vesti 08.06.2024 07:20 0

Tri glavna znaka da ne pijete dovoljno tečnosti

slava

Printscreen

Dovoljno je da znamo da se ljudsko telo sastoji od otprilike 60 procenata vode i da čovek može da preživi svega 100 sati bez vode, i to u uslovima kada je temperatura prijatna, da shvatimo da bez vode nema života! Nedostatak vode u organizmu, odnosno dehidratacija, može da ima niz neprijatnih posledica, od onih benignih kao što je promena raspoloženja pa sve do moždanog udara u nekim ekstremnim slučajevima.

Teško je utvrditi striktna, opšta pravila o tome koliko nam je vode potrebno, jer to zavisi od puno faktora – vaših godina, pola, telesne težine, nivoa fizičke aktivnosti, da li ste trudni ili dojite, imate li bilo kakvu dijagnozu... Smernica koju ljudi često prate jeste teorija o osam čaša vode ili oko 1,5 litara na dan! S druge strane, Američka akademija nauka, inženjerstva i medicine preporučuje konzumaciju od 2,7 litara za žene i 3,7 litara za muškarce, s tim što ovo podrazumeva i ispijanje crne kafe, čaja ili bilo kog drugog napitka na bazi vode.

No, kako je ljudsko telo kreirano tako da šalje signal mozgu kada mu nešto nedostaje, lako možemo zaključiti da li našem organizmu treba voda, bar ako ga osluškujemo. Ipak, ako smo navikli da ne pijemo dovoljno vode ili žeđ gasimo sokovima i sličnim napicima, moguće je zanemariti neke od simptoma da naš organizam vapi za više vode.

Poznati neurolog Aleksej Mamatov otkrio je koja su to tri glavna znaka koja ukazuju da ne pijete dovoljno vode.

** Osećaj stalne gladi može da se javi usled nedostatka vode u telu, ukoliko jedete normalne količine hrane. Ako znate da ste dovoljno jeli, a i dalje imate želju za hranom, popijte čašu vode - ovo bi trebalo da odagna osećaj lažne gladi.

** Glavobolja može da bude još jedan od simptoma nedostatka vode u organizmu.

** Najvažniji pokazatelj da ne pijete dovoljno tečnosti jeste urin tamnožute boje. Ako primetite da je odjednom vaš urin potamneo, povećajte količinu čiste vode (dakle, ne računa se voda koju unosite putem napitaka kakvi su čaj, kafa i slično) koju pijete na 1,5 do 2 litra na dan!

Mamatov se osvrnuo i na kiselu vodu, rekavši da je teže utoliti žeđ sa ovim napitkom, posebno na velikim vrućinama. Ujedno, on ne preporučuje konzumiranje više od 200 mililitara kisele vode u jednom trenutku, a takođe tvrdi da ne bi smela da bude hladna, već pre topla ili sobne temperature.

Komentari (0)
Loading