Zašto se salo ne topi? Fitnes instruktorka objasnila 5 najvećih grešaka prilikom mršavljenja, ne pomažu ni najmanje

Vesti 07.06.2024 17:33 0

Studija iz 2021. pokazala je da previše vežbanja može povećati rizik od atrijalne fibrilacije, što je nepravilan rad srca

dijeta

Shutterstock

Fitnes instruktorka Džena Rico je na svom TikTok-u podelila pet uobičajenih fitnes navika od kojih nikada nije imala koristi, kako fizički tako i mentalno.

Kada je prvi put započela svoje fitnes putovanje, Džena je rekla da nije znala ništa. „Uradila sam ono što su i svi drugi radili i koristila smernice društvenih medija“, rekla je ona na TikTok-u.

Ona je dodala da je godinama stekla mnoge zdrave navike, ali da je bilo i onih koje su donele više štete nego koristi. Kako bi pomogla drugima da ne prave iste greške i da bolje napreduju na svom fitnes putu, odlučila je da na TikTok-u podeli navike koje je bolje izbegavati. 

Previše vežbate

,,Ne morate da preterujete u teretani više puta nedeljno", rekla je Rico. Ona je dodala da napornije vežbanje neće promeniti vaše telo onako kako mislite da hoće i verovatno ćete vrlo brzo ,,pregoreti". 

Studija iz 2021. pokazala je da previše vežbanja može povećati rizik od atrijalne fibrilacije, što je nepravilan rad srca. Takođe je povezan sa rabdomiolizom, retkim stanjem koje karakteriše ekstremni slom mišića. Simptomi uključuju bol u mišićima ili otok, slabost ili umor i tamni urin ili malo ili nimalo urina. 

žena

Shutterstock

 

„Rabdomioliza pri naporu može se javiti nakon napornog vežbanja i vežbi visokog intenziteta tokom kojih se mišići preterano koriste“, rekao je dr Niloofar Nobaht, vanredni klinički profesor nefrologije na Univerzitetu Kalifornije, za UCLA Health. ,,Možete ga dobiti i od direktne traume, kao što je povreda od saobraćajne nesreće ili pada." 

Zdravstveni stručnjaci u UCLA Health preporučuju planiranje dana odmora od vežbanja, variranje intenziteta i dužine vaših treninga, uravnoteženu ishranu, održavanje hidratacije i dobar san kako biste promovisali optimalnu kondiciju. 

Dodeljujete pravila hrani 

Ako mislite da ne možete da jedete određenu hranu zato što je loša ili zato što niste vežbali, i držite se pravila ishrane koja teraju da jedete ugljene hidrate samo ujutru, ali ne i uveče, Rico je rekao da su ta pravila veoma štetno za vaš odnos sa hranom. I sama se pridržavala nekih pravila, zbog čega je na kraju prolazila kroz cikluse prejedanja i ograničavanja hrane, a trebalo joj je dosta vremena da se oslobodi te navike. „Nijedna hrana nije sama po sebi dobra ili loša. Postoje neki sastojci koji su manje hranljivi, neki koji su malo hranljiviji, idu sa tim načinom razmišljanja“, dodala je ona. 

žena

Shutterstock

 

Ne postoji jedinstveni plan zdrave ishrane za sve, ali stručnjaci se slažu da je važno jesti raznovrsno voće, povrće, integralne žitarice, proteine i mlečne proizvode (ili obogaćene alternative sojinim proizvodima). 

Pokušavate da izgledate kao neko drugi 

„Na kraju krajeva, bez obzira koliko cenite nečiju građu i mislite da je to stas koji treba da postignete, nećete izgledati baš kao oni“, rekla je Rico.  „Možete da jedete na isti način na koji oni jedu, možete da trenirate na isti način na koji oni treniraju i nećete izgledati baš kao oni“, nastavila je ona. ,,Zato izbacite to iz glave - postanite najbolja verzija sebe".

Koristite stid kao motivacioni faktor 

„Postala bih veoma stroga prema sebi ako bih pojela nešto što nije trebalo ili propustila trening. prisetila se ona. „Vremenom sam razvila negativnu percepciju o sebi, fitnesu, zdravoj ishrani – bilo je loše“. 

 

@jennaaaamariee

Flat Abs Formula - 4 Pillars to fat loss without spending hours in the gym or giving up your favorite foods in the 🔗 on my page. ♬ Light hip-hop beat/long ver.(1425963) - nightbird_bgm

 

Umesto da se grdite zbog odstupanja od rutine vežbanja, pokušajte da usvojite način razmišljanja da se svaki pokret računa i sve se računa“, objasnila je dr Mišel Segar, istraživač sa Univerziteta u Mičigenu, za The Wall Street Journal

Kao što je navedeno u smernicama za fizičku aktivnost, odrasli treba da imaju najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta i treba da rade na jačanju mišića dva dana u nedelji. To ne znači da morate da idete u teretanu – u redu je i brzo hodanje ili baštovanstvo.  

Ne dajete prednost spavanju 

Odrasli treba da imaju sedam do devet sati sna tokom noći. Hronični nedostatak sna je povezan sa gojaznošću, visokim krvnim pritiskom, visokim holesterolom i dijabetesom, kao i depresijom, anksioznošću i lošim mentalnim zdravljem. ,,Ne morate da vežbate sedam dana u nedelji, tri do četiri dana su u redu", rekla je Rico. ,,I ne možete očekivati da ćete biti zaista dobro ako spavate samo šest do sedam sati noću."

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading