Doktor tvrdi: Ove 2 namirnice najbolje su za smanjenje upala i za mršavljenje

Slobodanka Ćorić Vesti 07.06.2024 15:30 0

Takva hrana sadrži esencijalne hranljive materije, antioksidante i zdrave masti koje zajedno doprinose povećanju nivoa energije, poboljšanju raspoloženja i podržavaju različite telesne funkcije

pijaca

Shutterstock

Hrana koja obiluje hranljivim sastojcima i ima malo kalorija igra ključnu ulogu u kontroli telesne težine. Takođe, bori se protiv upala u celom telu, smanjujući rizik od hroničnih bolesti. Uključivanjem takvih namirnica u ishranu, postižemo efekat koji ne samo da pomaže u mršavljenju, već podržava i optimalno blagostanje.

Takva hrana sadrži esencijalne hranljive materije, antioksidante i zdrave masti koje zajedno doprinose povećanju nivoa energije, poboljšanju raspoloženja i podržavaju različite telesne funkcije, što na kraju doprinosi zdravijem načinu života. Lekar dr. Tej Pratap Singh otkrio je dve takve namirnice.

Losos

Losos je poznat po svojim prednostima u borbi protiv upala i pomoći u mršavljenju. Bogat omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA i DHA, losos ima moćna protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju upala u celom telu. To ne samo da ublažava simptome hroničnih bolesti, već podržava i opšte dobro.

Takođe, visok sadržaj proteina u lososu podstiče osećaj sitosti i pomaže u regulaciji apetita, što ga čini izuzetnim izborom za ljude koji pokušavaju da skinu koji kilogram.

"Riba, poput lososa, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju snažna protuupalna svojstva. Može pomoći u smanjenju upala u telu i potencijalno sprečiti gojenje poboljšavajući osetljivost na insulin", kaže Singh za SheFinds.

Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće, poput spanaća, kelja i blitve, poznato je po svojim snažnim protuupalnim svojstvima, zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidanata, vitamina i minerala. Ovi hranljivi sastojci pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u telu, čime se smanjuje upala koja je često povezana sa hroničnim bolestima poput bolesti srca i dijabetesa.

Takođe, lisnato povrće ima izuzetno malo kalorija, a bogato je vlaknima, što ga čini odličnim izborom za mršavljenje, tvrdi lekar. "Spanać, kelj i blitva su odlični izvori vitamina i minerala. Mogu smanjiti upalu i podržati mršavljenje nudeći niskokalorične opcije bogate hranljivim materijama", zaključio je dr. Singh.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading